Verfindustrie stapt over naar groen

22-05-2013 De helft van alle verven op de Nederlandse markt moet in 2030 op biogrondstoffen gebaseerd zijn. Dat is de ambitie heeft de Vereniging van Verf- en Drukinkt fabrikanten (VVVF) die dateert uit 2011 en is vastgelegd in de Roadmap biobased coatings. Hoe staan de zaken er nu voor?

De vraag hoe groot het aandeel biobased coatings nu is, is volgens TNO-projectleider Corné Rentrop lastig te beantwoorden. "Verf bestaat immers uit verschillende componenten. Sommige ingrediënten bestaan al sinds jaar en dag uit biobased grondstoffen, andere bestanddelen zijn voornamelijk uit petrochemische grondstoffen gemaakt. Het percentage van biogebaseerde grondstoffen is een kwestie van de juiste definitie en welke componenten er worden meegeteld."

Stapje voor stapje

Marlies van Wijhe is directeur-eigenaar van Van Wijhe Verf, dat het merk Wijzonol produceert. Ook is ze voormalig voorzitter van de VVVF. "We staan aan de vooravond van een transitie waarbij we langzaam maar zeker de petrochemische grondstoffen vervangen door biogrondstoffen. Veel belangrijker vind ik de ambitie die wij samen hebben uitgesproken. Nu moeten we hier stapje voor stapje invulling aan geven."

Zelf geeft ze het goede voorbeeld, want in 2012 heeft haar bedrijf als één van de eersten in ons land een duurzame latexverf ontwikkeld, waarbij het traditionele bindmiddel is vervangen door bindmiddel op basis van zetmeel, afkomstig uit afvalstromen van niet voor consumptie geschikte aardappelen. "En er is meer op komst", licht Van Wijhe een tipje van de sluier op.

Levensduur

Verfproducenten, chemiebedrijven en onderzoeksinstellingen moeten nog een aantal obstakels overwinnen voordat het grootste deel van de verf in ons land op biogrondstoffen is gebaseerd. "Biocoatings moeten over dezelfde eigenschappen beschikken als reguliere verf.

Vooral de levensduur is erg belangrijk", stelt VVVF directeur Martin Terpstra. Daarnaast heeft de markt volgens hem minimaal tien jaar de tijd nodig om aan de nieuwe verf te wennen. "Schilders moeten ermee leren werken, en dat kan alleen maar door er ervaring mee op te doen."

Lees het hele artikel

Bron: Chemie magazine maart 2013.

Handbooks Paint & Varnishes

Meer informatie

Het onderwerp “groene” verf wordt gevolgd door de normcommissie Verfwaren. Voor meer informatie over deelname aan deze commissie kunt u terecht bij Isabel Polderdijk, via chemistry@nen.nl. Ook is er een normcommissie Biobased products, voor meer informatie over deze normcommissie kunt u terecht bij Harmen Willems via energy@nen.nl.

Vragen over normen of wilt u weten welke norm voor u van toepassing is? Neemt u dan contact op met NEN Klantenservice, (015) 2 690 391. Zij helpen u graag verder.

Bekijk ook de pagina van het vakgebied Chemie & Materialen.

Eerder door u bekeken