Diervoeder

Diervoeders zijn substanties of producten (inclusief additieven), (deels) bewerkt of onbewerkt, en bedoelt als voeding voor dieren.

Op het gebied van diervoeder worden normen ontwikkeld voor monsterneming en analyse van diervoeders, bijvoorbeeld voor de bepaling van suikers, PCB's, dioxines, zearalenone, DON, ochratoxine, pesticideresiduen, zware metalen, spoorelementen, blauwzuur, zetmeel, aflatoxine B1, maduramycin en nicarbazin. Ook werken experts aan een norm voor monstervoorbereiding voor diervoeder in het algemeen.

Europese normen

Op basis van de wet- en regelgeving zijn er vele normen voor diervoeder, belangrijk voor het welzijn van mens en dier. De mens krijgt immers indirect de stoffen die het dier eet ook binnen. Een voorbeeld: De veiligheid van diervoeders wordt doorlopend onderzocht op de maximale toegestane hoeveelheid dioxine. Hiervoor is door de Europese normcommissie voor diervoeders (CEN/TC 327) onder leiding van NEN een analysenorm voor dioxine gepubliceerd: NEN-EN 16215:2012 - Animal feeding stuffs - Determination of dioxins and dioxin-like PCBs by GC/HRMS and of indicator PCBs by GC/HRMS.Relevante normen

Recent gepubliceerd

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemiek Venemans, telefoon 015 - 2690 280 of e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid kunt u contact opnemen met:

Charlotte Moisies

015 - 2690 133


Annemieke Venemans

015 - 2690 280

afc@nen.nl

Vragen? Wij helpen u graag.


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van normen en/of online oplossingen.

015 - 2 690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Landbouw & Levensmiddelen
Voor inhoudelijke vragen over AgroFoodnormen en deelname aan normcommissies.

015 - 2 690 351

afc@nen.nl

Subthema's dieren en diervoeder