Elektrotechniek nieuws

Het nieuws volgen?
Neem dan een gratis abonnement op Elektromail.

Online event ‘NEN 1010 Live’ behandelt nieuwe NEN 1010

04-08-2020 In oktober verschijnt de nieuwe versie van NEN 1010, dé belangrijkste norm voor veilige installaties laagspanning. Ruim 700 pagina’s van NEN 1010 zijn door de deskundige normcommissieleden aangepast. Voor iedereen die wil weten wat de belangrijkste wijzigingen zijn en wat dit betekent in de praktijk, organiseert NEN op 10 oktober het online event ‘NEN 1010 Live’.

Lees meer

Ontvang nu een waardebon ter waarde van maximaal € 500,- voor online leren!

03-08-2020 Tegemoetkomingen voor scholing en ontwikkeling. WIj Techniek daagt vakmensen in de technische installatiebranche uit om hun talenten te ontdekken en versterken. Dat kan door middel van een opleiding, training, workshop of cursus. Er zijn genoeg mogelijkheden om een volgende stap te zetten. En vooral om nieuwe kansen te verzilveren met groeiend vakmanschap.

Lees meer

Maak de nieuwe NEN 1010 Live mee!

14-07-2020 Kijk, luister en ervaar wat de wijzigingen zijn in de nieuwe NEN 1010 en wat dit voor u betekent. NEN 1010 is de belangrijkste norm voor veilige installaties laagspanning. In oktober verschijnt de nieuwe versie.

Lees meer

Laaste nieuws 'werken met NEN 1010'

14-07-2020 Hét online platform voor de e-installateur. In de afgelopen periode zijn er veel wijzigingen van ons online product ‘werken met NEN 1010’ geweest. Graag houden wij u op de hoogte van de wijzigingen in dit product.

Lees meer

Normontwerp veilig werken aan buurtbatterijen gepubliceerd voor commentaar

10-07-2020 Hoe kunnen installateurs veilig werken aan batterij-energieopslagsystemen? Hoe gaan woningbouwcoöperaties en gemeenten met de bedrijfsvoering om? Ontwerp NEN 4288 geeft met overzichten, flowcharts en een stappenplan antwoord op deze vragen. Belanghebbenden kunnen nu commentaar leveren op het normontwerp.

Lees meer

De installatiesector en de coronacrisis

01-07-2020 Coronacrisis zorgt voor onzekerheid in de installatiebranche. Het zijn vreemde tijden. Het ene moment kunnen we met z’n allen het werk niet aan en het andere moment ligt al het werk als gevolg van de coronacrisis plotseling noodgedwongen stil. Wat betekent dit voor de Nederlandse installatiesector? Een aantal betrokkenen geeft een reactie.

Lees meer

Internationale ontwerpnormen voor projectmanagement voor commentaar gepubliceerd

29-06-2020 Twee conceptnormen voor project-, programma-, en portfoliomanagement zijn gepubliceerd ter commentaar. Tijdens deze publieke commentaarronde kunnen geïnteresseerden en belanghebbenden tot 13 augustus 2020 feedback leveren.

Lees meer

Docent in beeld: Ron de Goed

24-06-2020 “Het moment dat je merkt dat het kwartje valt bij een cursist, daar kan ik nog steeds van genieten”, vertelt Ron de Goed (59). Hij is één van de enthousiaste docenten die voor NEN cursussen verzorgt. Echte kenners, die hun passie voor elektrotechniek graag overbrengen. De komende maanden stellen we ze een voor een aan u voor. Wat is hun stijl van lesgeven en wanneer is een cursusdag wat hen betreft geslaagd?

Lees meer

Testritten met waterstoftrein

15-06-2020 Prorail en de provincie Groningen gaan een waterstoftrein op het traject Leeuwarden-Groningen testen. De test moet uitwijzen hoe dit vervoer op waterstof uitpakt en of het een vervanger kan vormen voor de vervuilende diesel.

Lees meer

Moet de omvormer in een PV-systeem volgens NEN 1010 achter een aardlekbeveiliging worden aangesloten?

09-06-2020 Bovenstaande vraag krijg ik regelmatig tijdens het geven van een training NEN 1010. Hij werd ook weer gesteld tijdens de laatste onlinetraining. In dit artikel benader ik dit vraagstuk vanuit NEN 1010:2015/C2:2016.

Lees meer

Publicatie norm bepaling reparatie, hergebruik of upgrade energie-gerelateerde producten

26-05-2020 De Europese norm NEN-EN 45554 is een generieke norm waarmee kan worden vastgesteld in welke mate een energie-gerelateerd product kan worden gerepareerd, geüpgraded of dat het product of delen ervan kunnen worden hergebruikt.

Lees meer

Nut en noodzaak van normalisatie van gelijkspanning, deel 2: opslag

14-05-2020 Eerder schreef ik over het nut en de noodzaak van normalisatie rondom zonnepanelen. In dit artikel ga ik het hebben over elektrische energieopslag. De ontwikkeling van batterijen staat niet stil.

Lees meer

Eerste energieneutrale rijkskantoor

13-05-2020 Het Herman Gortercomplex Utrecht wordt het eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland. Dit betekent dat het pand van energielabel label B naar A++++ stijgt. Het leek onmogelijk om het gedateerde pand aan de Herman Gorterstraat 5 energieneutraal te kunnen maken.

Lees meer

Uitbreiding NEN 1010 met energiebesparing en slimme installaties

29-04-2020 De klant van de installateur wordt steeds kritischer en wil vaker berekeningen zien waarin zichtbaar is tot welke klasse een installatie behoort. Denk daarbij aan energiebesparing, maar ook aan besparing op materiaalgebruik.

Lees meer

Normtekst voor buurtbatterijen in de maak

29-04-2020 Energieopslag gaat een steeds belangrijker rol spelen in de Nederlandse energietransitie. Dalende kosten voor batterijen en nieuwe toepassingen maken de businesscase steeds interessanter. Er zullen op meer plekken batterijen geplaatst worden.

Lees meer

Technieksector in 2040 belangrijker dan ooit

29-04-2020 Er is een tijd voor en een tijd na het coronavirus. Door het virus is onze maatschappij abrupt tot stilstand gekomen. Hoe lang het gaat duren kan niemand zeggen, maar één ding is zeker: we gaan de draad weer oppakken en de rol die de technieksector daarbij gaat spelen wordt steeds belangrijker.

Lees meer

Minder projectstress dankzij lijst Nederlandse bepalingen

16-04-2020 NEN 1010 is de belangrijkste norm op het gebied van elektrotechniek in Nederland. De norm is in beginsel een vertaling van de Europese installatievoorschriften voor laagspanningsinstallaties, vastgelegd in de HD-IEC 60364-reeks.

Lees meer

Nieuw publicatie: Veiligheidsinspectie woninginstallaties

25-03-2020 Veiligheidsinspectie woninginstallaties: Werken met NEN 8025. In woningen bevinden zich technische installaties en technische voorzieningen die door het gebruik van elektriciteit, gas of water een gevaar kunnen vormen.

Lees meer

Van klassikale naar online training, doet u mee?

23-03-2020 Leren is belangrijk om uzelf te blijven ontwikkelen. Ook in deze onzekere tijden met het coronavirus. Voor veel vakmensen gaat het werk nog steeds door en is kennis over het toepassen van normen zeer welkom. NEN biedt vanaf vandaag de mogelijkheid om een aantal klassikale trainingen nu als online training te volgen. Op deze manier waarborgen we dat onze klanten alsnog vakkennis kunnen opdoen over toepassen van normen in de praktijk.

Lees meer

Docent in beeld: Henry Lootens

19-03-2020 “Waarom maken we eigenlijk nog steeds gebruik van wisselspanning?”, Henry Lootens (30) zegt het wat gekscherend, maar de aanleiding van de vraag is bloedserieus: het aantal producten dat werkt met gelijkspanning neemt hand over hand toe. DC is Henry’s ‘missie’, en als jongste trainer bij NEN houdt hij er wel van ‘om de boel een beetje op te schudden’.

Lees meer

Hoe vergroot ik mijn professionaliteit als IV/WV'er?

11-03-2020 De bedrijfsvoering volgens NEN 3140 en NEN 3840 krijgt in veel organisaties een steeds prominentere plek. Daarmee groeit ook de aandacht voor het werken aan competenties van de IV/WV.

Lees meer

Snuffelende platformen

20-02-2020 Op 20 november vond bij NEN een kennismakingsbijeenkomst plaats tussen de platformen SIL en 60204-1. “Het doel van deze dag was om kennis te maken, te leren van elkaar en meer synergie te creëren tussen de beide platformen. Dat is zeker gelukt. “Gezien de reacties uit de zaal zijn we wel van plan om hier in 2020 een vervolg aan te geven”, zegt consultant Rianne Boek.

Lees meer

Nut en noodzaak van normalisatie van gelijkspanning, deel 1: de zon

20-02-2020 De wereld zoals we hem kennen op het gebied van energie is drastisch aan het veranderen. De fossiele energiecentrales van nu wekken redelijk continu hun energie op; ze leveren dit vrij constant, dus met een redelijk gelijk vermogen, aan het net.

Lees meer

Docent in beeld: Mark van Abkoude

14-02-2020 ’Ik start de training altijd met een demo, waarbij ik mezelf onder stroom zet.’ Over de vraag hoe je een groep deelnemers bij de les houdt, hoef je Mark van Abkoude (51) niets meer uit te leggen.

Lees meer

Docent in beeld: Rob Kaspers

20-01-2020 ‘Het draait niet om mijn kennis als docent. Ik vind het veel belangrijker om te weten of de overgedragen kennis blijft hangen, en wat een cursist daar vervolgens mee kan‘, zegt Rob Kaspers (48). Een ervaren trainer die al ruim twintig jaar trainingen geeft en ontwikkelt. Iets wat hij sinds 2016 ook met zeer veel enthousiasme doet voor NEN.

Lees meer

Tevreden klanten door samenwerking en communicatie

20-01-2020 De wereld van de monteur verandert snel. Ten eerste is er een toenemend tekort aan monteurs en technici. Ten tweede wordt het werk inhoudelijk anders: de techniek zelf verandert en daarnaast vraagt het werk veel meer van de monteur op sociaal gebied. Klanten zijn veel mondiger geworden en vergeten weleens dat techniek ook een keer kan falen. Omdat de afhankelijkheid van techniek zo groot is geworden, kan dat leiden tot heftige emoties bij de klant. Daar moet de monteur dan wel goed mee om kunnen gaan.

Lees meer

Nieuwe NEN 2767 Conditiemeting website

16-01-2020 Er is nu één plek waar u alles kunt lezen over NEN 2767 conditiemeting. NEN heeft in januari een nieuwe (mobielvriendelijke) website voor NEN 2767 conditiemeting gelanceerd. Er is allerlei praktische en laagdrempelige informatie te vinden voor inspecteurs, beheerders, adviseurs en anderen geïnteresseerden. Als u het heeft over conditiemeting, dan bent u bij NEN aan het juiste adres. Wij helpen u graag verder!

Lees meer

NEN trotse sponsor van BNR programma ‘De Eeuw van mijn Dochters’

08-01-2020 Presentator Art Rooijakkers start vanaf donderdag 9 januari met een eigen twaalfdelige serie bij BNR Nieuwsradio. Het programma met de naam ‘De Eeuw van mijn Dochters’ is een persoonlijke zoektocht naar de nabije toekomst waarin zijn dochters zullen opgroeien. NEN is trotse sponsor van het programma, dat elke donderdagavond om 19.00 uur op BNR te horen is. De serie verschijnt ook als podcast.

Lees meer

Technische Unie en NEN bundelen hun krachten

05-12-2019 Technische Unie en NEN hebben hun krachten gebundeld, NEN verzorgt trainingen voor klanten van Technische Unie. De trainingen zijn voor installateurs in de kleinzakelijke markt ofwel de vakspecialisten. Door de trainingen zijn zij in staat om gemakkelijker normen toe te passen in de praktijk.

Lees meer

De nieuwe trainingsgidsen zijn uit!

03-12-2019 De nieuwe NEN trainingsgidsen zijn uit. Hierin vindt u een overzicht van alle trainingen die NEN binnen de verschillende vakgebieden geeft voor het voorjaar 2020.

Lees meer

Schriftelijke voorbereiding van complexe werkzaamheden (deel 2)

02-12-2019 Eerder lieten we al zien dat wat er geregeld moet worden om eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden door vakbekwame personen (VP) te laten verrichten. Bij eenvoudige werkzaamheden bepaalt een VP zelf hoe hij de werkzaamheden uitvoert aan de hand van NEN 3140 + A3 (4.3.2). Schriftelijke werkinstructies zijn daarbij essentieel.

Lees meer

NEN 4010, de beter leesbare versie van NEN 1010, enthousiast ontvangen

02-12-2019 Begin dit jaar vond het introductiecongres plaats van NEN 4010 'Elektrische installaties voor laagspanning - Eisen voor de algemene Nederlandse installatiepraktijk'. Deze nieuwe, beter leesbare versie van NEN 1010 is bedoeld voor ontwerpers en installateurs die de meest voorkomende werkzaamheden aan elektrische installaties voor laagspanning verrichten, en voor inspecteurs. De totstandkoming van deze norm had wel wat voeten in de ‘elektrische’ aarde.

Lees meer

Informatiebijeenkomst over ‘Personal e-Transporters’

11-10-2019 NEN richt de normcommissie ‘Personal e-Transporters’ op. Deze commissie houdt zich bezig met in elektrisch aangedreven één-, twee- of meerwielige voertuigen (steps, hoverboards e.d.) voor persoonlijke mobiliteit en goederenvervoer. Op 15 januari 2020 organiseert NEN een informatiebijeenkomst om de doelen van deze commissie toe te lichten. Belanghebbenden kunnen zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst.

Lees meer

Zijn procedures en schriftelijke werkinstructies echt nodig?

07-10-2019 Grotere organisaties hebben vaak een technische dienst met geschoolde vakmensen die onderhoud, uitbreidingen en mutaties verrichten aan de elektrische installaties. NEN 3140 geeft aan dat elektrotechnici schriftelijk moeten worden aangewezen als vakbekwaam persoon (VP). In deze aanwijzing worden zij door of namens de werkgever bevoegd verklaard tot het uitvoeren van elektrotechnische werkzaamheden d.m.v. een schriftelijke overeenkomst.

Lees meer

Nederlandse versie NEN-EN-IEC 60204-1:2018 beschikbaar

07-10-2019 EN 60204 is een reeks van normen die allemaal gerelateerd zijn aan de elektrische uitrusting van machines. Voor de meeste machines is deel 1 van EN 60204 van toepassing. Deel 11 is voor machines die gebruikmaken van hoogspanning (> 1000 V AC of > 1500 V DC). De delen 3X zijn alleen van toepassing op specifieke (groep van) machines. Zo is bijvoorbeeld deel 32 specifiek voor hef- en hijswerktuigen.

Lees meer

NEN 4010 in de praktijk

04-10-2019 NEN 4010 moet de eisen voor elektrische installaties voor laagspanning toegankelijk maken. Hoe pakt dit uit in de praktijk? “De norm biedt ruim voldoende basis voor vrijwel alle situaties die ik tegenkom”, vindt Theo Meints, eigenaar van Meints Techniek in Assen. Begin dit jaar volgde hij met veel plezier de training NEN 4010: Basis. Hoe bevalt het werken met de norm en heeft hij met het oog op de inhoud nog tips voor normcommissie NEC 64 IC?

Lees meer

Herziene norm met eisen voor particuliere alarmcentrales (PAC’s) gepubliceerd

02-09-2019 NEN heeft NEN-EN 50518 ‘Monitoring en alarmontvangstcentrales’ gepubliceerd. Deze herziene norm is bestemd voor particuliere alarmcentrales.

Lees meer

Heb ik het als IV/WV namens de werkgever goed gedaan?

21-08-2019 Nu vanuit het perspectief van de gedupeerde medewerker. In het vorige artikel bekeken we de elektrische veiligheid door de ogen van de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie).

Lees meer

Extra stimulans voor zonnestroom

05-08-2019 De verlenging van de salderingsregeling voor duurzame PV-installaties valt bij Techniek Nederland in goede aarde. Volgens de brancheorganisatie voor installateurs is het besluit van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een extra stimulans voor bedrijven en consumenten om meer daken van zonnepanelen te voorzien.

Lees meer

Gewijzigde versie NEN 3140 en NEN 3840 gepubliceerd

30-07-2019 Er is een gewijzigde versie verschenen van de normen voor Bedrijfsvoering van elektrische installaties, laagspanning en hoogspanning, NEN 3140 en NEN 3840. Dit zijn de normen voor werken aan elektrische installaties.

Lees meer

Certificatie maak gasinstallaties veiliger

04-07-2019 De veiligheid van wonen en werken neemt toe. Dit dankzij de wettelijke certificering van verwarmingsbedrijven, waarmee de Tweede Kamer eind mei heeft ingestemd. Met ingang van januari 2021 mogen alleen gecertificeerde bedrijven met aantoonbaar vakbekwame monteurs werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers, gashaarden en de leidingaansluitingen daarvoor.

Lees meer

Vakbekwaam Persoon worden? Training is vereist

04-07-2019 Werken aan machines en schakelkasten die onder spanning staan is risicovol. Je eigen veiligheid moet maximaal gewaarborgd zijn. Dat eisen ook steeds vaker de klanten van installateurs. Als je de training NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP) volgt, zit je in één klap goed.

Lees meer

Informatiebijeenkomst over meetrelais en beveiligingsapparatuur geannuleerd

24-06-2019 Door uiterst onvoorziene omstandigheden kan bovenvermelde informatiebijeenkomst, gepland op 27 juni a.s. om 12.30 uur bij DNV GL te Arnhem, helaas geen doorgang vinden!

Lees meer

Heb ik het als Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke goed gedaan?

23-05-2019 Als er toch iets gebeurt, hoe weet ik dan of ik het als Installatieverantwoordelijke/Werkverantwoordelijke (IV/WV) goed heb gedaan? Dat begint met de vraag: goed gedaan in de ogen van wie?

Lees meer

Herziening voor veilig werken aan e-voertuigen is gepubliceerd

22-05-2019 Hoe kunnen automonteurs veilig werken met installaties en batterijen in elektrische auto’s? Hoe gaan de hulpdiensten met deze wagens om? De herziening van NEN 9140 geeft hier antwoord op, ondersteund door de overzichten, flowcharts en een stappenplan.

Lees meer

Herziening praktijkrichtlijn veilig werken bij laden van tractiebatterijen

20-05-2019 De Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 3299 ‘Veilig werken bij het laden van tractiebatterijen’ is herzien. De vernieuwde uitgave is geheel in overeenstemming gebracht met de huidige inzichten.

Lees meer

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is aangenomen door Eerste Kamer

15-05-2019 De Eerste Kamer heeft 14 mei 2019 ingestemd met een nieuw stelsel voor toezicht op de kwaliteit in de bouw. Met de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen wordt de consument beter beschermd. Er komt een kwaliteitscontroleur die het bouwplan toetst op risico’s en op de bouwplaats controleert of het werk aan alle wettelijke bouwvoorschriften voldoet. Bouwers worden meer aansprakelijk voor de kwaliteit van hun bouwwerken. Consumenten krijgen een betere bescherming als na oplevering van een bouwwerk gebreken worden ontdekt. Dat komt door het aanscherpen van de wettelijke aansprakelijkheid van de aannemer.

Lees meer

NEN 3140+A2:2018 geeft een andere visie op het inspectiebeleid

25-04-2019 We werken alweer drie maanden met NEN 3140+A2:2018. Dit artikel gaat over de gewijzigde benadering van de inspecties van bestaande elektrische installaties. Dit kan een reden zijn voor de installatieverantwoordelijke (IV) zijn inspectiebeleid te herzien.

Lees meer

Publicatie nieuwe praktijkrichtlijn voor elektrostatische eigenschappen van vloersystemen

15-04-2019 Onlangs is de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 8868 gepubliceerd. Deze NPR verduidelijkt onder andere eisen en meetmethoden uit de internationale IEC 61340 normreeks voor elektrostatica.

Lees meer

Nieuwe training: DC-installaties voor laagspanning

22-03-2019 Er wordt steeds meer gelijkspanning gebruikt in allerlei elektrische apparaten, voedende (zoals zonnepanelen en windmolens) en verbruikende apparaten. De toepassing van gelijkspanning neemt dus toe. Hierdoor kan het nuttig zijn om op beperkte schaal wisselspanningsnetten te vervangen door gelijkspanningsnetten. Hierdoor word de omzetting van AC-DC en DC-AC grotendeels overbodig.

Lees meer

Vergroot uw impact als IV/WV

22-03-2019 Als installatieverantwoordelijke (IV) zorgt u voor de veiligheid van de elektrische installaties en de elektrische arbeidsmiddelen. Bent u werkverantwoordelijke (WV), dan zorgt u dat er veilig aan de elektrische installaties gewerkt wordt.

Lees meer

Veilige opslag van lithium-ion batterijen

11-03-2019 Steeds vaker maken we gebruik van producten met daarin lithium-ion batterijen. Verkopers en tussenhandelaren willen deze producten op een veilige manier opslaan. Maar hoe moeten zij dat doen? De PGS-organisatie gaat een nieuwe richtlijn opstellen waarin beschreven staat hoe dat veilig kan.

Lees meer

Elektrische bus rijdt op rem-energie trein

05-03-2019 Wat als je de rem-energie van treinen kan oogsten en gebruiken om bussen en taxi’s mee op te laden? Aan dat concept werkt het Nederlandse bedrijf Hedgehog Applications al sinds 2012. Binnenkort start een pilotproject in Apeldoorn

Lees meer

Gelijkstroom is oplossing voor groei elektrische auto’s

20-02-2019 Dat de elektrische auto de toekomst heeft mag inmiddels wel duidelijk wezen. Maar al die auto’s moeten aan een laadpaal. Ons huidige net van wisselstroom staat een grootschalige groei van het aantal elektrische auto’s in ons land in de weg.

Lees meer

NEN 3140 aanwijzingen in de praktijk

20-02-2019 In de gesprekken die ik voer met NEN 3140 installatieverantwoordelijken en werkverantwoordelijken stel ik weleens de vraag of hun ingevoerde NEN 3140 veiligheidsbeleid nu ook echt werkt in de praktijk. Dat is niet altijd het geval. Wat werkt er dan niet?

Lees meer

'NEN 4010 eyeopener voor installerend Nederland'

31-01-2019 Op 30 januari vond het introductiecongres van de nieuwe NEN 4010 'Eisen voor de algemene Nederlandse installatiepraktijk' plaats. In een bioscoopzaal van Pathé in Ede waren ruim 250 belangstellenden getuige van de overhandiging van het eerste exemplaar aan Erik van Engelen, directeur Techniek Nederland, en van de presentatie van de inhoudelijke kenmerken.

Lees meer

Publicatie NEN 4010: de norm voor de algemene installatiepraktijk

30-01-2019 Voor het eerst sinds het bestaan van NEN 1010, dé norm voor elektrotechnische installaties, verschijnt een norm voor de meest voorkomende typen laagspanningsinstallaties. NEN 4010 is bedoeld voor alle installateurs die de meest voorkomende werkzaamheden aan elektrische installaties voor laagspanning verrichten.

Lees meer

Digitale verbindingen in woningen worden onmisbaar

28-01-2019 De digitale verbindingen in en om Nederlandse woningen moeten beter en vooral betrouwbaarder worden. Dat is nodig om duurzaam, comfortabel, gezond en veilig te kunnen blijven wonen. Niet alleen bij het ouder worden, of wanneer door andere oorzaken extra zorg en ondersteuning van buitenaf nodig zijn. Ook bij het dagelijks leven in heel gebruikelijke situaties worden digitale verbindingen, apparatuur en diensten al bijna net zo essentieel als de elektriciteitsvoorziening.

Lees meer

Ook mobiliteit wordt ‘all electric’

23-01-2019 Reageer op ontwerp nieuwe NEN 9140! In het kader van de internationale energietransitie wordt ook onze mobiliteit langzaam maar zeker ‘all electric’. De duurzame installatietechniek in woningen, gebouwen en de infrastructuur wordt digitaal aangestuurd, geregeld, gecontroleerd en beveiligd. Dit geldt ook voor de systemen in elektrische auto’s en andere transportmiddelen.

Lees meer

Nieuwe NEN 3140 sterk doorontwikkeld

23-01-2019 Deze nieuwe NEN 3140 is sterk doorontwikkeld. Veel zaken waar je in de praktijk vaak tegen aanloopt, zijn nu scherper en concreter geformuleerd. Ook zijn technische, organisatorische en maatschappelijke ontwikkelingen meegenomen in deze nieuwe uitgave.

Lees meer

NPR 9090 nuttig voor duurzame installateur

23-01-2019 Gelijkstroom heeft de toekomst. Onze huidige wisselspanningssystemen zullen geleidelijk aan vervangen worden door de meer duurzame gelijkstroominstallaties. NPR 9090 springt in op nieuwe duurzame werkwijze in en is daarmee een belangrijk instrument voor installateurs die klaar willen zijn voor de toekomst.

Lees meer

Eerste Europese normen voor circulaire economie goedgekeurd

16-01-2019 Deze normen gaan over het efficiënt en circulair omgaan met materialen van producten die vallen onder de Ecodesign richtlijn: energie gerelateerde producten.

Lees meer

Herziening NEN 3140 en NEN 3840 Bedrijfsvoering laag- en hoogspanningsinstallaties

17-12-2018 De norm voor Bedrijfsvoering van elektrische installaties, laag- en hoogspanning, NEN 3140 en NEN 3840, zijn aangepast. Dit zijn de normen voor het beheer van elektrische installaties en het werken eraan. De vernieuwde uitgaven zijn geheel in overeenstemming gebracht met de huidige inzichten. Ook zijn wijzigingen uit NEN-EN 50110 doorgevoerd.

Lees meer

Praktijkrichtlijn voor acculaadstations vernieuwd

26-11-2018 De Nederlandse Praktijk Richtlijn, NPR 3299 ’Veilig werken bij het laden van tractiebatterijen’, is vernieuwd. Deze praktijkrichtlijn vormt een handleiding voor de inrichting en het gebruik van ruimten voor het laden van conventionele tractiebatterijen voor industriële en professionele toepassingen. Deze herziening is in overeenstemming gebracht met de huidige inzichten en regelgeving. Om te zorgen dat de norm werkelijk goed aansluit op de behoeften van de gebruikers, volgt de publieke commentaarronde.

Lees meer

Beheers uw procesrisico's met deze nieuwe SIL-gids

26-11-2018 Voor het beheersen van process risico’s wordt vaak gebruikt gemaakt van diverse beschermingslagen waaronder instrumentele beveiligingen. Voor het juist bepalen van de eisen rondom instrumentele beveiligingen wordt vaak dankbaar gebruik gemaakt van normen zoals de NEN-IEC-61511.

Lees meer

UNETO-VNI: TNO onderzoekt brandgevaar zonnepanelen

22-11-2018 TNO gaat op korte termijn onderzoek doen naar de brandincidenten met zonnepanelen die afgelopen zomer plaatsvonden. UNETO-VNI wil op basis van de uitkomsten snel concrete maatregelen nemen, samen met de industrie. En benadrukt tegelijkertijd hoe ongelukken nú al kunnen worden voorkomen.

Lees meer

Doe mee met de nieuwe normcommissie over de Buurtbatterij

22-11-2018 In het najaar van 2018 is de formatie van een nieuwe Normcommissie Buurtbatterijen van start gegaan en zoeken we nog partijen die ook mee willen doen aan de ontwikkeling van de normen. Totdusver nemen 11 vertegenwoordigers van belanghebbende partijen deel. Sluit u ook aan?

Lees meer

NPR 9090 is een dynamisch document

22-11-2018 NPR 9090, de handleiding voor de installateur die met DC gaat werken, is nog maar net gepubliceerd. Toch is het een dynamisch document, dat steeds weer wordt aangevuld en aangepast naar aanleiding van ontwikkelingen in de markt. Denk daarbij aan veiligheid, maar ook aan de ontwikkeling van actieve gelijkspanningssystemen. Maar wat zijn dat precies?

Lees meer

Nieuwe IEC 60204-1 is goedgekeurd voor harmonisatie. Wat zijn de wijzigingen?

22-11-2018 De ‘nieuwe IEC 60204-1’ is inmiddels alweer de zesde versie van één van de meest gebruikte machineveiligheidsnormen wereldwijd. IEC 60204-1 beschrijft de eisen met betrekking tot de elektrische uitrusting van machines (met uitzondering van handgereedschap) welke moeten leiden tot: veiligheid van personen, consistentie in besturing, bedienings- en onderhoudsgemak.

Lees meer

NPR 9090 is aanvulling op NEN 1010

04-10-2018 We kennen uiteraard allemaal de norm NEN 1010. Deze norm voorziet de installatiebranche van richtlijnen om zo tot een veilige elektrische installatie in een gebouw te komen. NEN 1010 voorziet echter alleen in richtlijnen voor passieve systemen, terwijl in de toekomst juist de actieve gelijkspanningssystemen de overhand zullen nemen. NPR 9090 is daarop voorbereid.

Lees meer

NPR 9090 'DC installaties voor laagspanning' gepubliceerd

27-09-2018 NPR 9090 (Nederlandse Praktijkrichtlijn) is geschreven om de elektrotechnicus die nu nog niet dagelijks met DC (gelijkspanningsinstallaties) te maken heeft, te doordringen van het feit dat DC-installaties specifieke kennis en vaardigheden vereisen. In de NPR staan die kennis en vaardigheden beschreven. NPR 9090 is nu gepubliceerd.

Lees meer

Een totaalaanpak voor industriële cyber security

21-09-2018 We kennen allemaal de nieuwsberichten. Hacks in binnen- en buitenland leggen bedrijven, banken en instellingen plat, met steeds groter wordende gevolgen. Ook in de primaire processen. Voorheen was IT (Information Technology) een gescheiden wereld van OT (Operation Technology). Die twee werelden komen steeds dichter bij elkaar. Rianne Boek van NEN en Marcel Jutte van Hudson Cybertec werken samen binnen NEN om cyber security een prominente plaats te geven in de industrie.

Lees meer

Informatiebijeenkomst voor elektriciteit-opslagsystemen

17-09-2018 Een betrouwbare energievoorziening en het terugdringen van CO2-uitstoot zijn actuele onderwerpen. Elektriciteit-opslagsystemen kunnen hier een belangrijke rol bij spelen. Het belang van normen en specificaties voor deze systemen, onder andere voor veiligheid en milieuaspecten, neemt daarmee ook toe.

Lees meer

Nederlandse Technische Afspraak voor veiligheid van installaties in woning wordt nationale norm

31-08-2018 De herziening van Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 is herzien. Dit heeft geleid tot een nationale norm, NEN 8025. Met de herziening is veiligheid van installaties in een woning goed te beoordelen. Deze NTA en norm kunnen worden vergeleken met een APK van de woning. NEN 8025 is niet verplicht.

Lees meer

Wereldstekker blijft nog wel even nodig

17-08-2018 U kent het misschien. U bent op vakantie en wilt in uw hotel uw iPad of telefoon opladen, maar….de stekker past niet! En uw wereldstekker bent u vergeten. Wanneer wordt deze situatie eindelijk eens genormaliseerd?

Lees meer

Meepraten in platform betaalt zich terug!

17-08-2018 NEN kent verschillende overlegplatformen. Vaak hangen die onder een bepaalde normcommissie of werkgroep. Maar wat doet zo’n platform? En wat is het nut van meepraten?

Lees meer

Oprichtingsvergadering normcommissie buurtbatterijen

17-08-2018 De oprichting van een normcommissie voor de bedrijfsvoering van buurtbatterijen is een stapje dichterbij gekomen. Met de eerste constructieve oriënterende vergadering van geïnteresseerde partijen zette NEN onlangs de eerste grote stap. Partijen die mee willen praten over dit onderwerp zijn nog van harte welkom!

Lees meer

Stakeholders bedrijfsvoering buurtbatterijen gezocht

23-07-2018 Het elektriciteitsnet heeft het maar zwaar tegenwoordig. Zonnepanelen en windparken veroorzaken steeds grotere schommelingen in het stroomaanbod en in de prijs, zo berichtte onlangs NRC. De overschotten op zonnige dagen veroorzaken ook lokaal problemen. In wijken zoals in Rijsenhout, waar tientallen bewoners beschikken over zonnepanelen, zorgt het ‘terugleveren’ voor grote fluctuaties, wat het elektriciteitsnetwerk moet opvangen.

Lees meer

Voldoende draagvlak: Platform IV NEN 3140 en NEN 3840 van start!

24-06-2018 Is er voldoende draagvlak onder installatieverantwoordelijken om voor hen een platform op te richten? Dat was de centrale vraag van de bijeenkomst bij NEN op 14 juni. Zo’n zeventig Installatieverantwoordelijken uit het hele land luisterden naar verschillende sprekers over het nut van een speciaal platform. Ruim twintig van hen gaf na afloop aan lid te willen worden van het platform IV NEN 3140 NEN 3840. De oprichting was daarmee een feit.

Lees meer

NPR 9090 maakt van Nederland koploper

04-06-2018 Gelijkstroom (DC) is sterk in opmars. DC vereist de nodige specifieke kennis en vaardigheden. En die zijn in de elektrotechnische sector nog niet algemeen aanwezig. Vandaar dat er een speciale NPR komt, de NPR 9090 ‘DC installaties voor laagspanning’. Nederland loopt hiermee mondiaal voorop.

Lees meer

CE markeren van producten volgens de ATEX 114 richtlijn

04-06-2018 Materieel dat gebruikt wordt in gebieden met explosiegevaar behoeft extra aandacht. Als u dit als producent op de markt wilt brengen, heeft u te maken met speciale wet- en regelgeving. De ATEX richtlijnen spelen daarbij een belangrijke rol. Welke wetgeving is nog meer belangrijk? Zijn hiervoor conformiteitsprocedures en zo ja, welke? Moet al dit materieel ATEX gecertificeerd zijn? Wie mogen certificeren? Hoe verloopt dit certificeringsproces? Welke eisen worden er aan mijn productieorganisatie gesteld? Op al deze vragen krijgt u antwoord tijdens de training ‘CE markeren van producten volgens de ATEX 114 richtlijn’.

Lees meer

`Platform ATEX 153 en NPR maken normen inzichtelijker'

01-06-2018 De ATEX-richtlijnen zijn een aardig complex stukje regelgeving. Met de nieuwe delen 1 en 2 van de NPR 7910 en het Platform ATEX 153 maakt NEN de ingewikkelde voorschriften voor de elektro- en mechanische techniek in explosieve omgevingen breder toegankelijk.

Lees meer

Thermografie kan brand of uitval van elektrische installaties voorkomen

14-05-2018 Thermografie speelt een belangrijke ondersteunende rol bij het vaststellen van mogelijke risico’s op brand in een elektrische installatie. Inspecteurs kunnen met thermografie beter hun werk doen en bedrijven zo beter behoeden voor brand of uitval van installaties. De training Thermografie met behulp van NPR 8040-1 helpt daarbij

Lees meer

NPR 8040-1 zorgt voor meer veiligheid

14-05-2018 Inspecteurs in de elektrotechnische branche zorgen voor meer veiligheid als ze bij hun werk de NPR 8040-1 gebruiken. Deel 1 van deze richtlijn gaat in op thermografie en beschrijft hoe temperaturen in elektrotechnische installaties, gemeten met een thermografische camera, beoordeeld kunnen worden. Door een defect in een vroeg stadium vast te stellen, kan brand of uitval van de elektrische installatie worden voorkomen.

Lees meer

Werkgroep Internet of Things Security (IoTS) opgericht

08-05-2018 De populariteit van Internet of Things leidt tot uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Daarom moet hier al bij het ontwerpen van een systeem rekening worden gehouden. Dit kan het beste door hier afspraken over te maken en die vast te leggen in standaarden.

Lees meer

Lee(u)k in de elektrotechniek (blog)

24-04-2018 Sinds dit jaar heb ik het pakket ‘Elektrotechniek’ bij NEN onder mijn hoede. In mijn functie als productmanager verantwoordelijk voor de productontwikkeling van trainingen en online producten voor elektrotechnische monteurs, -installatiebedrijven, -inspecteurs en -adviseurs.

Lees meer

Nieuwe woning-APK NEN 8025 op komst

22-03-2018 Voor de veiligheid van woninginstallaties werd in 2005 mede door brancheorganisatie UNETO-VNI de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 ontwikkeld en geïntroduceerd als ‘Woning-APK’. Deze NTA wordt momenteel geactualiseerd en tot een nationale NEN-norm omgevormd. NEN en brancheorganisaties TVVL en UNETO-VNI werken samen aan deze omzetting.

Lees meer

Hulpverleners: geef input op herziening NEN 9140

18-03-2018 De norm NEN 9140 behandelt hoe universele garagebedrijven veilig met de groeiende aantallen elektrische en hybride auto’s kunnen werken. De norm wordt herzien, waarbij ook hulpverleners gevraagd wordt input te leveren zodat de herziening ook goed aansluit bij hun behoeftes.

Lees meer

Normen bieden één taal voor integraal bliksembeveiligingssysteem

13-03-2018 Een goed integraal beveiligingssysteem kan eigenlijk alleen tot stand komen in nauwe samenwerking tussen de engineer, de leverancier van componenten, de kast- en paneelbouwer, de gespecialiseerde beveiligingsinstallateur, en uiteindelijk ook de algemene elektrotechnische installateur. Het is goed als zij daarbij allemaal één en dezelfde taal spreken. Dat is één van de functies van de normen voor bliksem- en overspanningsbeveiliging, zo zegt Pieter Kremer van Conduct Technical Solutions.

Lees meer

Documentatie en NEN training CE-markering schakel- en besturingskasten

08-03-2018 Er zijn veel vragen over de CE-markering van schakel- en besturingskasten. Daarom heeft de Federatie Paneelbouw en FME documentatie gemaakt over dit onderwerp die als rode draad kan dienen voor de sector. NEN heeft een speciale training over dit onderwerp.

Lees meer

Rol van Installatieverantwoordelijke

04-03-2018 Elektroraad Expertise publiceerde een artikel over de juridische gevolgen bij de zogenaamde NEN 3140 inspecties indien men zonder daadwerkelijke installatieverantwoordelijke te werk ging. Daarin werd de vraag gesteld of de klant als installatieverantwoordelijke (IV) bij een NEN 3140 inspectie kan optreden. Dit klinkt misschien handig, maar er zitten verschillende gevaren aan.

Lees meer

Meedoen aan het NEN normalisatieplatform Smart Grid?

23-02-2018 In 2017 heeft NEN het normalisatieplatform voor Smart Grid opgezet. Op Europees niveau worden de activiteiten gevolgd van de ‘Coordination Group on Smart Energy Grids’ (CGSEG) en internationaal wordt de IEC ‘System Committee Smart Energy’ (SyC Smart Energy) gevolgd. Leden van het platform krijgen toegang tot de documenten van beide commissies. Ook kan namens het platform input worden geleverd op de Europese en internationale documenten die worden ontwikkeld. Meedoen aan dit platform is mogelijk!

Lees meer

‘Certificatie is onderdeel van inspectie en preventief beheer’

23-02-2018 Van Empel Inspecties wil de certificatie behalen van de brandveiligheidsinspectie van elektrisch materieel in gebouwen op basis van de nieuwe NTA 8220. Al eerder breidde het bedrijf onder leiding van Ronald Dijkstra zijn activiteiten uit naar gecertificeerde inspecties van de elektrotechniek in het kader van de norm NEN 3140.

Lees meer

Inspectie elektrisch materieel op brandrisico conform NTA 8220

19-02-2018 De NTA 8220 ‘Methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico’ is kort voor de jaarwisseling door NEN gepubliceerd. In aansluiting daarop heeft Stichting SCIOS Scope 10 ontwikkeld: Inspectie elektrisch materieel op brandrisico conform NTA 8220.

Lees meer

E-voertuigen: gezond verstand en voorschriften gebruiken

19-02-2018 Het Nederlandse wagenpark slaat een andere weg in. Met de vervanging van auto’s op fossiele brandstoffen door elektrisch aangedreven voertuigen, veranderen ook de risico’s in een garagebedrijf. Welke normen helpen hierbij?

Lees meer

Certificatie woningsprinklers

08-02-2018 In samenwerking met onder andere de brandweer en de installatiesector heeft het CCV een certificatieschema ontwikkeld voor sprinklerinstallaties in woningen. Van dit CCV heeft certificerende instelling CIBV als eerste een licentie ontvangen om woningsprinklers volgens dit schema te certificeren.

Lees meer

100.000 woningen per jaar ‘all electric’

05-02-2018 De coalitiepartners van het kabinet Rutte-III publiceerden eind afgelopen jaar het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Met ambitieuze verduurzamingsdoelen biedt dit akkoord ook voor de installatiesector (E+W) gunstige vooruitzichten.

Lees meer

IEC werkgroep ‘Laagspanning-gelijkstroomverdeelnetten’

19-01-2018 Het belang van gelijkstroom (Direct Current, DC) in de elektriciteitsvoorziening neemt steeds verder toe. Daarom is tijdens de laatste bijeenkomst van de ‘International Electrotechnical Commission’ (IEC) ‘Systeemaspecten van elektriciteitsvoorziening’ een werkgroep opgericht om een technisch rapport te schrijven over ‘Assessment of standard voltages and power quality requirements for LVDC distribution’.

Lees meer

NTA 8220 ‘Methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico’ gepubliceerd

18-12-2017 De installatiebranche, verzekeraars en inspecteurs hebben gezamenlijk een nieuwe beoordelingsmethodiek opgesteld voor brandrisico’s bij elektra. De manier waarop inspecteurs de risico's nu nog beoordelen, is niet helemaal sluitend en biedt ruimte voor onduidelijkheid. De nieuwe methodiek maakt daar een eind aan.

Lees meer

Smart grid standardization roadmap

08-12-2017 November 2017 is de eerste editie verschenen van de ‘Smart grid standardization roadmap’, IEC/TR 63097:2017. Dit Technical Report beschrijft het smart grid en heeft als doel een set van richtinggevende principes vast te leggen. Experts die verantwoordelijk zijn voor het specificeren, ontwerpen en implementeren van een ‘Smart Energy System’ kunnen hier gebruik van maken.

Lees meer

Eerder door u bekeken