200.000 inslagen per jaar

05-12-2012 In ons land lijkt het weerkundig vrij rustig, maar toch vinden hier 200.000 blikseminslagen per jaar plaats. Die kunnen zwaar lichamelijk letsel en brand in gebouwen veroorzaken. Zelfs als een blikseminslag goed wordt afgeleid kunnen overspanningspieken als gevolg daarvan een bedreiging vormen voor de veiligheid.

Dat komt doordat we zowel maatschappelijk als economisch steeds afhankelijker worden van de hoogwaardige installatietechniek in gebouwen, fabrieken en de infrastructuur. Daarin is veel elektronica ingebouwd. En ook zijn er allerlei inventieve apparaten, machines en toestellen boordevol elektronica op aangesloten.

Schade en risico's

Al die moderne elektronische regel- en besturingssystemen zijn erg gevoelig voor overspanningsstromen, niet alleen ten gevolge van blikseminslag maar ook door andere elektrotechnische oorzaken.

Vallen de installaties hierdoor uit, dan kan dat grote economische schade of allerlei veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Zeker wanneer het gaat om kritische veiligheids- en beveiligingssystemen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in fabrieken en ziekenhuizen, hotels en theaters, tunnels en bruggen, datacenters, verkeersmanagementinstallaties en openbare verlichting.

NEN-EN-IEC 62305

Al die installaties kunnen hier goed tegen worden beveiligd met een zogeheten 'gecoördineerde in- en externe bliksem- en overspanningsbeveiliging'. Zo staat het in de norm op dit gebied, NEN-EN-IEC 62305. De omschrijving geeft al aan hoe ingewikkeld de beveiliging van moderne installaties tegen bliksem- en andere overspanning is.

Maar als het volgens de norm wordt gedaan zijn gebouwen en tal van andere objecten, plus alle installaties daarin, volgens de jongste wereldwijde stand der techniek beveiligd.

Juridisch sterk

In Nederland bestaat geen directe wettelijke verplichting deze norm toe te passen. Wel zijn werkgevers en eigenaren van gebouwen en installaties wettelijk verplicht te zorgen voor een veilig omgeving voor hun werknemers en bezoekers.

Het toepassen van de normenreeks NEN-EN-IEC 62305 is juridisch de sterkste methode om aan te tonen aan die wettelijke eisen te hebben voldaan. Hiertoe wordt de norm vastgelegd in tekeningen, bestekken en andere overeenkomsten over technische installaties.

Altijd bij de hand

NEN-EN-IEC 62305 is de opvolger van onze oude nationale norm NEN 1014 voor bliksem- en overspanningsbeveiliging. Maar dat is bij nog niet alle elektrotechnische installateurs en adviseurs bekend, zo leert de praktijk. Laat staan bij hun opdrachtgevers. In de overeenkomsten wordt nog regelmatig de oude norm vastgelegd.

Om het gebruik van de jongste normenreeks gemakkelijker te maken zijn de belangrijkste delen ervan vertaald in het Nederlands. En nu door adviseurs en installateurs via NEN Connect altijd en overal online te raadplegen. Samen met de Nederlandse praktijkrichtlijnen NPR 1014 en NPR 8110 voor reeds bestaande installaties, en inclusief de NEN-EN-IEC 62561 voor de te installeren beveiligingscomponenten.

Wie een online abonnement heeft hoeft wijzigingen en aanpassingen in de normen niet meer zelf bij te houden, ze worden automatisch door NEN doorgevoerd. NEN biedt het NEN Connect Bliksembeveiligingspakket– Installatienormen tot 31 januari 2013 aan met 15% korting.

Training

Voor wie ondersteuning bij de normen nodig heeft is er op 28 maart a.s. de eendaagse training 'NEN-EN-IEC 62305: aanleg van bliksembeveiligingsinstallatie'. Klik hier voor aanmelden met 20% korting.

Norm

NEN-EN-IEC 62305-4:2011 nl

Bliksembeveiliging - Deel 4: Elektrische en elektronische systemen in objecten

Dit deel van IEC 62305 bevat informatie over ontwerp, installatie, inspectie, onderhoud en beproeving van de beveiliging van elektrische en elektronische systemen (SPM), waarmee het risico van permanent falen ten gevolge van een elektromagnetische im...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN-EN-IEC 62305-3:2011 nl

Bliksembeveiliging - Deel 3: Fysieke schade aan objecten en letsel aan mens en dier (IEC 62305-3:201...

Dit deel van IEC 62305 bevat de eisen voor de bescherming van een object tegen fysieke schade door een bliksembeveiligingsinstallatie (LPS) en voor de bescherming tegen verwondingen van levende wezens ten gevolge van aanraak- en stapspanningen in de ...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN-EN-IEC 62305-2:2012 en

Bliksembeveiliging - Deel 2: Risicomanagement

NEN-EN-IEC 62305 deel 2 is van toepassing op de risicobeoordeling van een structuur of voor een dienst als gevolg van bliksemschichten naar de aarde. Het doel is een procedure voor de evaluatie van een dergelijk risico. Zodra de hoogst toelaatbare li...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN-EN-IEC 62305-1:2011 nl

Bliksembeveiliging - Deel 1: Algemene principes

Dit deel van IEC 62305 behandelt de algemene principes die in aanmerking moeten worden genomen voor de bliksembeveiliging van:<br> - Objecten met inbegrip van installaties en hun inhoud, alsmede van personen; <br> - Dienstleidingen met aansluiting...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken