3000 keer alcoholslot

26-09-2012 Sinds de invoering vorig jaar hebben ruim drieduizend automobilisten een zogeheten alcoholslot in hun voertuig opgelegd gekregen. Zij werden aangehouden met 1,3 tot 1,8 promille alcohol in hun bloed, zo maakte een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) eind afgelopen week bekend in de media.

Voortaan moet de gestraften in hun auto eerst op een pijpje blazen en alcoholvrij zijn alvorens de auto wil starten.

Het CBR kan niet precies aangeven volgens welke criteria het slot wordt opgelegd. De woordvoerder verzekert echter op NU.nl dat het gaat om ‘echt zware drinkers’: "Mensen die de laatste twee uur voordat ze in de auto stappen zeker een glas of tien hebben gedronken. Maar dat is sterk afhankelijk van geslacht, postuur en gewicht."

Norm en richtlijn

De alcoholsloten voldoen aan de Europese norm NEN-EN 50436 deel 1 van 2005 en deel 2 van 2008. Voor de toepassing van deze normen in onze nationale praktijk is er de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 50436, die gebaseerd is op het Europese technische rapport TR 50436-3.

Andere toepassingen

Deze NPR beschrijft de selectie, installatie, het gebruik en het onderhoud van alcoholsloten voor gebruik in voertuigen. Maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar, bijvoorbeeld als veiligheidsmaatregel bij de toegang tot gevaarlijke en kritische machines, installaties en gebieden.
De NPR 50436 is dan ook handig voor bedrijven die alcoholsloten verkopen en installeren voor commercieel, professioneel of vrijwillig privégebruik.

Nederland

Alleen al in ons land is het elektronische alcoholslot sinds eind vorig jaar 3245 keer opgelegd. Bij ruim negenhonderd automobilisten is het blaasapparaat ook daadwerkelijk geïnstalleerd en zorgt ervoor zorgt dat de auto niet start bij een te hoog alcoholpromillage. De rest van de veroordeelden deed het liever met een rijontzegging of is nog in bezwaar.

Meer informatie

Voor meer informatie over de leidraad of de normen kunt u contact opnemen met Monique Bosboom, telefoon (015) 2 690 194, e-mail elektrische-installaties@nen.nl.

Norm

NPR-CLC/TR 50436-3:2010 en

Alcoholsloten - Beproevingsmethoden en prestatie-eisen - Deel 3: Leidraad voor beleidsvormers, inkop...

Een alcoholslot is een tester die gekoppeld is aan de ontsteking. Alleen als de bestuurder de alcoholtest met goed gevolg aflegt, kan hij de auto starten. NPR-CLC/TR 50436-3 bevat aanbevelingen voor een alcoholslot. <br><br> NPR-CLC/TR 50436-3 is ee...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN-EN 50436-1:2005 nl

Alcoholsloten - Beproevingsmethoden en prestatie-eisen - Deel 1: Apparaten voor gebruik in programma...

Deze Europese norm specificeert beproevingsmethoden en prestatie-eisen voor alcoholsloten met een ademtester. De norm omvat alcoholsloten die voornamelijk zijn bedoeld voor gebruik in verkeersveiligheidsprogramma's voor overtreders van de alcoholverk...

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN-EN 50436-2:2008 nl

Alcoholsloten - Beproevingsmethoden en prestatie-eisen - Deel 2: Apparaten met mondstuk voor algemee...

Deze Europese norm specificeert beproevingsmethoden en prestatie-eisen voor alcoholsloten met een ademtester via een mondstuk. De norm omvat alcoholsloten die zijn bedoeld voor algemeen preventief gebruik. Deze Europese norm is met name bedoeld voor ...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken