Belgen zamelen meer afgedankte elektronica in dan Nederlanders

13-05-2014 Dat Nederland niet voorop loopt met de inzameling van afgedankte elektronica is een publiek geheim. De Belgen en Noren doen dat een stuk beter. Ruim 8 kilo. Dat is wat er in 2012 per Nederlander werd ingezameld aan oude afgedankte elektronica.

Volgens Wecycle, dat de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) organiseert, moet Nederland eigenlijk minimaal voldoen aan de doelstellingen die voortkomen uit de Europese regelgeving Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE).


Doelstelling inzameling elektronica
De wettelijke doelstelling is 4 kilogram per persoon. Dit komt neer op een totaal van ongeveer 66,7 miljoen kilo. In 2012 heeft Wecycle 139 miljoen kilo e-waste gerapporteerd; 8,4 kilogram per persoon. Fors boven de doelstelling dus.

Ter vergelijk: in Noorwegen wordt zo’n 29 kilo per inwoner ingezameld. Noorwegen kent dan ook boetes op het niet-gescheiden inzamelen van elektronica.

België zamelt meer oude elektro in
Recent heeft Recupel, de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling van oud‐elektro in België, de jaarcijfers over 2013 bekend gemaakt. Recupel zamelde in totaal ruim 115.585 ton (115.585.165 kg) oud elektro in. Dat is 3,25% (goed voor 3.638 ton) meer dan in 2012. Omgerekend is het ongeveer 10,41 kg oud‐elektro per inwoner.

‘Met deze sterke inzamelcijfers onderscheidt België zich van de andere Europese landen’, vindt Peter Sabbe, General Manager van Recupel. De Belg is volgens hem duidelijk begaan met het
milieu en weet steeds beter waar hij met zijn oud‐elektro naartoe kan. De containerparken en inzamelpunten in elektrozaken kregen afgelopen jaar volgens Sabbe aanzienlijk meer oud‐elektro te verwerken. De grootste stijging was te zien in het ingezamelde ict-materiaal en kleine huishoudelijek toestellen. Ook de inzameling van witgoed (wasmachines, drogers) steeg.

´Momenteel overschrijden we in België met de ophaling van apparaten voor
huishoudelijk gebruik al de Europese doelstelling voor 2016´, aldus Sabbe. ´In onze buurlanden zien we dat de inzameling van oud‐elektro slechts een zeer beperkte groei meemaakt of zelfs daalt.´

Eerder door u bekeken