Bliksembewustzijn groeit snel

10-04-2014 Bliksem kan niet alleen zwaar lichamelijk letsel en brand veroorzaken. Een inslag ergens in de buurt die juist goed wordt afgeleid, kan toch úw onbeveiligde elektrische installatie volledig plat leggen

Dat komt door overspanningspieken. In de jongste normen op dit gebied wordt daarom niet meer gesproken over bliksembeveiliging alleen, maar over een ‘in- en externe gecoördineerde bliksem- en overspanningsbeveiliging’.Overspanningspieken kunnen namelijk de huidige generatie digitaal geregelde en aangestuurde elektrotechnische installaties ook door andere oorzaken grondig verstoren en er grote schade aan toebrengen. Zowel direct als indirect door uitval, met alle gevolgschade van dien.

Dit bewustzijn groeit nu snel bij dit eigenaren en beheerders van elektrotechnische installaties in gebouwen, fabrieken en de infrastructuur. Vooral in de meest kritische toepassingen als ziekenhuizen, zorgcentra, scholen en datacenters kan dat niet alleen de veiligheid van mensen bedreigen, maar ook grote economische gevolgschade met zich meebrengen.

Er zijn in ons land gemiddeld 200.000 blikseminslagen per jaar. Elektrotechnische installaties, inclusief de aangesloten apparaten en andere systemen (denk aan de ICT) kunnen hiertegen worden beveiligd met een bliksem- en overspanningsbeveiliging volgens de vier delen tellende norm NEN-EN-IEC 62305.

Om het gebruik van de normreeks gemakkelijker te maken zijn de belangrijkste delen ervan vertaald in het Nederlands en tot eind deze maand als pakket leverbaar met een aanzienlijke korting.Bestel ze nu!

Eerder door u bekeken