Blikseminslag afleiden voorkomt letsel en brand

20-06-2013 Gisteren waren er grote verschillen in het weer. De tropische hitte die was voorspeld, kwam er lang niet overal. In sommige delen van het land volgden zware buien met onweer, vooral in het noordoosten waarbij een boerderij zwaar beschadigd raakte door brand nadat de bliksem was ingeslagen. Je zou het niet zo snel verwachten, maar toch vinden in Nederland circa 200.000 blikseminslagen per jaar plaats. Zwaar lichamelijk letsel en brand kunnen het gevolg zijn. Zelfs als een blikseminslag goed wordt afgeleid, kunnen overspanningspieken als gevolg daarvan een bedreiging vormen voor de veiligheid.

In fabrieken, kantoren en huizen zijn (veel) elektronische installaties aanwezig. Hierop zijn allerlei inventieve apparaten, machines en toestellen boordevol elektronica aangesloten. Al deze moderne elektronische regel- en besturingssystemen zijn erg gevoelig voor overspanningsstromen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van blikseminslag. Vallen de installaties hierdoor uit, dan kan dat grote economische schade of allerlei veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Zeker wanneer het gaat om kritische veiligheids- en beveiligingssystemen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in fabrieken en ziekenhuizen, hotels en theaters, tunnels en bruggen, datacenters, verkeersmanagementinstallaties en openbare verlichting.

NEN-EN-IEC 62305

Installaties kunnen hier goed tegen worden beveiligd met een zogeheten 'gecoördineerde in- en externe bliksem- en overspanningsbeveiliging'. NEN-EN-IEC 62305 geeft richtlijnen hoe gebouwen en tal van andere objecten, plus alle installaties daarin, volgens de jongste wereldwijde stand der techniek kunnen worden beveiligd. In Nederland bestaat geen directe wettelijke verplichting deze norm toe te passen. Wel zijn werkgevers en eigenaren van gebouwen en installaties wettelijk verplicht te zorgen voor een veilig omgeving voor hun werknemers en bezoekers.

Het toepassen van de normenreeks NEN-EN-IEC 62305 is juridisch de sterkste methode om aan te tonen aan die wettelijke eisen te hebben voldaan. Hiertoe wordt de norm vastgelegd in tekeningen, bestekken en andere overeenkomsten over technische installaties.

NEN-EN-IEC 62305 is de opvolger van onze oude nationale norm NEN 1014 voor bliksem- en overspanningsbeveiliging. Maar dat is bij nog niet alle elektrotechnische installateurs en adviseurs bekend. Vaak ook niet bij hun opdrachtgevers. In de overeenkomsten wordt nog regelmatig de oude norm vastgelegd.

Altijd up-to-date met NEN Connect

Om het gebruik van de jongste normenreeks gemakkelijker te maken zijn de belangrijkste delen ervan vertaald in het Nederlands. Via NEN Connect zijn deze altijd en overal online te raadplegen. Samen met NPR 1014 met daarin de Nederlandse praktijk en NPR 8110 voor overspanningsbeveiliging, en inclusief de NEN-EN-IEC 62561 voor de eisen aan de onderdelen van een bliksembeveiligingssysteem.

Training door experts

Voor een praktische uitleg door experts is er een eendaagse bedrijfstraining 'NEN-EN-IEC 62305: aanleg van bliksembeveiligingsinstallatie'. Heeft uw bedrijf interesse? Neem dan contact op met Training & Advies, telefoon (015) 2 690 188.

Eerder door u bekeken