CE-markering elektrotechnische producten

12-05-2014 Certificerende instelling Kiwa in Rijswijk mag de CE-markering van de brandveiligheid van elektrische gebouwbekabeling gaan uitvoeren.

Kiwa is daartoe door het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangewezen als Technical Assessment Body (TAB) voor elektrotechnische producten die vallen onder de Europese Construction Products Regulation (CPR).In het kader daarvan dient binnenkort een deel van de elektrotechnische producten CE-gemarkeerd te worden op hun veiligheid. Daaronder vallen onder meer de gebouwkabels.
Kiwa is de derde Nederlandse instantie met deze status. Stichting Ruuv uit Dordrecht en SGS Intron uit Culemborg werden al eerder gepromoveerd tot Technical Assessment Body. Binnen Europa zijn er nog 34 instanties die zijn aangewezen als TAB.

Alle Europese bouwproducten moeten sinds vorig jaar verplicht een CE-markering krijgen. Valt het product nog niet (geheel) onder een geharmoniseerde productnorm, bijvoorbeeld omdat het om een complex of innovatief product gaat waar nog geen norm voor is, dan kan het alsnog een CE-markering krijgen op basis van een EAD (Europees beoordelingsdocument). Dit wordt dan speciaal voor het product opgesteld. Een EAD is vrijwillig en vormt de basis voor een ETA (technische beoordeling).

Alle productgebieden
Alleen TAB’s mogen zulke technische beoordelingen ontwikkelen en verstrekken aan fabrikanten. Kiwa heeft als één van de weinige TAB’s in Europa alle productgebieden binnen de CPR in haar pakket.

Notified Body
Daarnaast is Kiwa ook in bijna alle landen als Notified Body of Notified Laboratory aangewezen om voor de fabrikant taken van derden uit te voeren bij de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid, waaronder ook de nodigde testen. Dit betekent dat het bijvoorbeeld niet nodig is de ‘type testing’ opnieuw uit te voeren of dossiers over.

Meer informatie
Lees meer over de komende verplichte CE-markering van het brandgedrag van gebouwbekabeling in het vaktijdschrift Mag1010 van juni.

Neem een abonnement (met korting) »

Eerder door u bekeken