Certificatie woningsprinklers

08-02-2018 In samenwerking met onder andere de brandweer en de installatiesector heeft het CCV een certificatieschema ontwikkeld voor sprinklerinstallaties in woningen. Van dit CCV heeft certificerende instelling CIBV als eerste een licentie ontvangen om woningsprinklers volgens dit schema te certificeren.

Alle veiligheidsvoorzieningen ten spijt: het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van woningbranden is de afgelopen jaren niet afgenomen. Om mensen een grotere kans te geven levend uit een brandende woning of woongebouw te komen, zijn door de industrie sprinklerinstallaties voor woningen ontwikkeld.

Net als bij andere veiligheidsvoorzieningen vergen het ontwerp, de installatie en het onderhoud van woningsprinklerinstallaties een gespecialiseerde vakbekwaamheid. De certificatie-instelling CIBV controleert of de aangesloten sprinklerinstallatiebedrijven ook daadwerkelijk de benodigde kwaliteit leveren. En doet dat op basis van het nieuwe CCV-schema.

Beheer en onderhoud

De afgelopen jaren is door specialisten ook intensief gewerkt aan een universeel beheer- en onderhoudsvoorschrift voor sprinklerinstallaties. De Commissie van Belanghebbenden Brandbeveiliging van het CCV heeft ingestemd met het Technisch Bulletin 80 ‘Beheer en Onderhoud Sprinklerinstallaties’. Dit is de nieuwe standaard voor alle (gecertificeerde) sprinklerinstallaties in Nederland en geldt voor installaties ontworpen volgens CEA, VAS, NEN-normen, NFPA, VdS of FM.

Bronnen:
www.hetccv.nl
www.cibv.nl

Norm

NEN-EN 12259-1:1999+A1:2001 en

Vaste brandblusinstallaties - Onderdelen voor sprinklers en watersproeisystemen - Deel 1: Sprinklers

Meer informatie over deze norm

Norm

NEN 2077:2014 nl

Vaste brandblusinstallaties - Sprinklerinstallaties voor de woonomgeving - Ontwerp, installatie en o...

NEN 2077 specificeert eisen en geeft aanbevelingen voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van vaste sprinklerinstallaties voor de woonomgeving. Dit betreft gebouwen of delen van gebouwen met woonfunctie. Gebieden binnen gebouwen met een an...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken