Chips die tegen een stootje kunnen

18-06-2014 Veel moderne elektronica, of die nou in een computer zit of in een auto of wasmachine, maakt gebruik van ic’s (integrated circuits). Het is onderzoekers van de Universiteit van Arkansas gelukt om met behulp van siliciumcarbide ic’s te maken die temperaturen boven de 350 graden Celsius kunnen verdragen.

Dankzij de nieuwe ic’s kunnen processoren, drivers, controllers en andere analoge en digitale circuits beter functioneren in elektronica waar extreem hoge temperaturen kunnen optreden. Bijvoorbeeld in auto’s, maar ook in de ruimtevaart.
Siliciumcarbide
De onderzoekers maken voor hun ic’s gebruik van siliciumcarbide. Dit is een halfgeleidermateriaal dat robuuster is dan de conventionele materialen die in elektronica worden gebruikt. Siliciumcarbide kan goed tegen extreem hoge spanningen en het is een goede thermische geleider. Hierdoor kan het bij hoge temperaturen worden gebruikt zonder dat er iets geregeld moet worden om de warmte die ontstaat af te voeren.

De circuits kunnen hierdoor gebruikt worden op plekken waar standaard siliciumcomponenten het laten afweten, aldus professor Alan Mantooth, een van de betrokken onderzoekers. Volgens hem is het nu vaak zo dat ongeveer een derde van alle geproduceerd vermogen via een of andere elektronische vermogensomzetter of motordriver loopt voordat het de eindgebruiker bereikt.

Met de nieuwe circuits kunnen dergelijke regelfuncties geïntegreerd worden. De ic´s zouden verder ook het elektrisch rendement verbeteren.

Eerder door u bekeken