Cyber Security industrie & infrastructuur

07-09-2013 De Nederlandse normcommissie NEC 65 werkt aan de oprichting van een Cyber Security Platform. Dit platform gaat zich richten op de beveiliging van kritische besturingen in de procesindustrie, de infrastructuur en de openbare energievoorziening tegen computercriminaliteit.

Op de eigen veiligheid van industriële installaties zijn al verschillende normen van toepassing. Een daarvan is NEN-EN-IEC 60204 voor de elektrotechnische uitrusting van machines en industriële productielijnen. Twee andere zijn NEN-EN-ISO 13849-1 met zijn Performance Level (PL), en NEN-EN-IEC 62061 met zijn Safety Integrity Level (SIL) voor de veiligheidsbesturingen, -systemen en –maatregelen. Daarmee houden het SIL Platform en het Platform Machineveiligheid bij NEN zich bezig.

NEC 65 is de normcommissie voor ‘Industrieel meten, regelen en automatiseren’. De beveiliging van industriële en infrastructurele installaties en de energievoorziening tegen ongeoorloofde inbreuk daarop door cybercriminelen is iets heel anders, zo legt secretaris Rianne Boek van normcommissie NEC 65 uit.

Deze normcommissie is binnen Nederland verantwoordelijk voor normen op het gebied van systemen en apparatuur voor besturing en bewaking van productieprocessen, industriële installaties en de energievoorziening.

Kwetsbaar

In toenemende mate worden deze systemen geïntegreerd in communicatienetwerken, waardoor de kwetsbaarheid voor ongewenste of kwaadaardige inbreuk erop toeneemt. Dit zou kunnen leiden tot risico’s voor mens en milieu. Deze toenemende kwetsbaarheid, gekoppeld aan de mogelijke veiligheidsrisico’s vormen de basis voor het nieuwe platform.

Startbijeenkomst

Dit platform is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de beveiliging van industriële en infrastructurele installaties, die geïntegreerd zijn in communicatienetwerken.

Op dinsdag 17 juni 2014 houdt NEN in Delft een informatiebijeenkomst om de haalbaarheid van dit platform te onderzoeken. Alle belanghebbende bedrijven, andere marktpartijen en organisaties zijn welkom. Ook de overheid is hierbij betrokken.

Wilt u ook bij deze bijeenkomst zijn? Meld u dan aan per e-mail bij rianne.boek@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact

Heeft u een vraag of wilt u zich aanmelden als normcommissielid?

Neemt u dan contact op met Rianne Boek.

(015) 2 690 365

elektrische-installaties@nen.nl