De perfecte batterij bestaat niet. Nog niet

03-04-2014 Vrijwel alle componenten van draagbare apparaten zoals smartphones, tablets en laptops worden alsmaar kleiner, lichter en krachtiger. Maar dat geldt niet voor de batterijen in deze consumentenelektronika. Waarom eigenlijk niet?

De perfecte batterij voor onze moderne elektronische gadgets is bij voorkeur licht in gewicht, klein van formaat en tegelijk erg krachtig. Het punt is alleen dat deze perfecte batterij niet bestaat. Nog niet. De elektrochemische technologie is simpelweg nog niet zo ver dat deze drie eigenschappen in één batterij verenigd kunnen worden.


Elektronische apparatuur
Angelo Simone van de TU Delft is een van de onderzoekers die nadenkt over een nieuwe generatie batterijen. Het viel hem op dat elektronische apparatuur eigenlijk altijd volgens eenzelfde formule wordt gemaakt, namelijk: een mobiel apparaat = behuizing + elektronica + batterij.

De batterij is straks het apparaat
Voor de ontwikkeling van een nieuw soort batterij is het volgens Simone nodig om deze formule los te laten. Zijn idee: combineer de behuizing van een apparaat met de energiebron, ofwel de batterij. Met andere woorden: de batterij zit straks niet meer ergens in het apparaat. De structural battery is dan voor een deel het apparaat.

Als dit eenmaal werkelijkheid wordt, dan zal door de structural battery het gewicht en de grootte van onze smartphones, tablets en laptops nog verder verkleinen. Volgens de TU Delft ontstaat er dan ook ruimte ‘voor radicale andere verschijningsvormen van consumentenelektronica’.

Nieuwe generatie batterijen
Voor het echter zover is, moeten er nog wel een aantal hobbels overwonnen worden. Want stel dat de batterij in de toekomst ook daadwerkelijk de buitenkant van een telefoon vormt. Wat gebeurt er dan met zo’n batterij als de gebruiker van de telefoon er een paar uur per dag met zijn vingers aanzit? Of als hij druk uitoefent door de telefoon beet te pakken. Beïnvloedt deze externe druk dan de werking van de batterij? En is dit effect positief of juist niet? Het zijn allemaal dingen die we nu nog niet goed weten.

Angelo Simone gaat in ieder geval onderzoeken in hoeverre interne spanningen, ontstaan door extern aangebrachte mechanische druk, de prestatie van de batterij beïnvloeden. En, omgekeerd, of het normale functioneren van de batterij een negatief zal hebben op zijn mechanische eigenschappen. Voor zijn onderzoeksproject heeft Simone onlangs maximaal 2 miljoen euro subsidie gekregen.

Eerder door u bekeken