Docent in beeld: Ron de Goed

24-06-2020 “Het moment dat je merkt dat het kwartje valt bij een cursist, daar kan ik nog steeds van genieten”, vertelt Ron de Goed (59). Hij is één van de enthousiaste docenten die voor NEN cursussen verzorgt. Echte kenners, die hun passie voor elektrotechniek graag overbrengen. De komende maanden stellen we ze een voor een aan u voor. Wat is hun stijl van lesgeven en wanneer is een cursusdag wat hen betreft geslaagd?

Ron de Goed geeft al jaren trainingen in elektrotechniek. Zijn motto “het is heel belangrijk dat er ook gelachen wordt in de les.” Zodra je Ron spreekt, merk je dat hij het vak door en door kent en bovendien goed weet hoe hij de lesstof moet overbrengen.Misschien komt dat wel omdat hij zelf zo vaak in de ‘schoolbanken’ zat. “Als 17-jarige heb ik via de bedrijfsschool de diploma’s voor elektricien gehaald.” Daarna volgde de avond MTS, de opleiding “Hogere Elektrotechniek en doorliep hij diverse cursussen. Maar hij bleek meer in zijn mars te hebben, en behaalde 12 jaar geleden ook nog het diploma bedrijfskunde. “Ik ben dus eigenlijk elektrotechnisch bedrijfskundige.”

Eureka-moment
Sinds de zomer van 2019 geeft Ron voor NEN onder meer de NEN 3140 opleidingen voor Voldoende Opgeleid Persoon (VOP) en Vakbekwaam Persoon (VP). Hij houdt van het lesgeven, omdat “je anderen deelgenoot kunt maken van de kennis waarover jij beschikt. En dan is het vooral mooi als je ziet dat die ander zo’n ‘eureka-moment’ heeft. Zo van ‘oh dus zó los ik de situatie in mijn geval het veiligst op’.”

Het groepsproces in een klas vindt Ron iedere keer weer boeiend. “Ik vind het mooi om te zien wat ik daarin kan betekenen.” Zo komt hij vooral bij de VOP-opleiding nogal eens deelnemers tegen, die er in eerste instantie overduidelijk niet zo’n trek in hebben. “Dan zie je ze na binnenkomst sacherijnig kijken, zo van ‘maar eens afwachten wat die vent te vertellen heeft’. Als het me dan na enige tijd lukt om een glimlach op de gezichten te toveren, en ik hun houding zie veranderen, is mijn missie geslaagd.”

Breed scala cursisten
Dat niet iedereen zit te wachten op een VOP-training is logisch, omdat de deelnemers aan deze opleiding daar meestal door hun werkgever heen worden gestuurd. Ron: “Elke persoon die binnen een bedrijf handelingen moet verrichten waarbij hij of zij met elektriciteit in aanraking komt, moet immers volgens de wet voldoende onderricht zijn. Via een aanwijsbeleid wijst de leidinggevende aan wie zo’n VOP-certificaat moet bezitten. Dat betekent in de praktijk dus dat ik te maken heb met een breed scala aan mensen: van procesoperators tot en met conciërges die een stopcontact moet vervangen.”

Wat zijn zoal de onderwerpen die tijdens zo’n VOP-training passeren? “Dat varieert per doelgroep. Ik zorg er meestal voor dat ik mensen met dezelfde functie in een cursus heb. Zijn dat procesoperators, dan praten we bijvoorbeeld over situaties waarbij machines overbelast raken. Vanaf het moment dat je met je handen in een elektriciteitskast komt, kan dit gevaar opleveren. Hoe weet je dan bijvoorbeeld welk component je kunt resetten of hoe een thermische beveiliging eruitziet?”

Ron werkt in principe graag met elke leerling. “Maar gemotiveerde deelnemers is wel gemakkelijker. Vaak zijn de cursisten bij de opleiding voor Vakbekwaam Persoon zeker gemotiveerd. Dan train je verantwoordelijken met een elektrotechnische achtergrond, waardoor je zowel theoretisch als praktisch veel dieper op de materie in kunt gaan.”

Prikkelende vragen
Tijdens de cursus put Ron veelvuldig uit praktijkervaringen. “Met foto’s, filmpjes en prikkelende vragen probeer ik de cursisten zoveel mogelijk bij de stof te betrekken. Via het beantwoorden van vragen als ‘wat is er goed of fout aan deze situatie?’ en het uitvoeren van opdrachten, halen we de leerpunten naar voren.” Uiteraard krijgen de cursisten daarbij ook de ruimte om te discussiëren.

Ron is naast NEN-trainer eigenaar van Rodego technische opleidingen. Hij is docent en helpt daarnaast bedrijven bij het in beeld brengen van VOP-functies en het opstellen van het eerdergenoemde aanwijsbeleid. Voor NEN geeft Ron de trainingen NEN 3140 VOP, NEN 3140 VP, Stipeltraining en diverse bedrijfstrainingen.

Norm

NEN 3140:2011+A3:2019 nl

Bedrijfsvoering van elektrische installaties - Laagspanning

NEN 3140+A3:2019 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen.

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken