Duitse universiteit werkt aan ‘geprinte electronica’ van innovatieve inkt

17-09-2014 In Duitsland is inkt ontwikkeld waarmee elektronische eigenschappen op verpakkingen gedrukt kunnen worden met conventionele drukmachines. Met deze ‘printed electronics’ kunnen bijvoorbeeld verpakkingen interactief gemaakt worden.

De inkt is ontwikkeld door Saralon, een spin off van het Instituut voor Print- en Mediatechnologie van de Technische Universiteit in Chemnitz, Duitsland. Volgens Saralon heeft de verpakkingsindustrie al tijden geen grote innovaties meer gezien. Daar wil het bedrijf verandering in brengen met haar innovatieve inkten.

Deze inkten worden in lagen over elkaar gedrukt. Zo ontstaan uiteindelijk de gewenste elektronische eigenschappen waarmee bijvoorbeeld een verpakking interactief en aantrekkelijk voor de eindgebruiker gemaakt kan worden.

Saralon zegt op deze manier een batterij, een sensor en een display te kunnen printen op een verpakking. Als de gebruiker de sensor aanraakt, wordt het display geactiveerd. Er verschijnt dan bijvoorbeeld een tekstbericht, een foto of een logo.

Er zijn nu ook al wel andere manieren om dit te doen, bijvoorbeeld via een sticker of tag, maar volgens Saralon is dat voor de kostengevoelige verpakkingsindustrie vaak nog te duur of tijdrovend. Als je een verpakking interactief wilt maken, dan moet de benodigde elektronica nu nog elders worden geproduceerd. Pas daarna kan het op de verpakking aangebracht worden.

Saralon zegt dat het met haar inkten mogelijk wordt om deze gescheiden processen samen te brengen. De verpakking kan met een gebruikelijke drukmachine en de innovatieve inkt verfraaid worden met de ‘printed electronics’. Een verpakkingsfabrikant kan met een bestaande productielijn de printed elektronica integreren in de verpakkingen.

Eerder door u bekeken