‘Een nieuwe koelkast kopen is goed voor het milieu’

17-10-2014 Moderne koelkasten zijn zo veel zuiniger met energie dat het volgens Milieu Centraal zelfs goed voor het milieu is om een koelkast van 7 jaar en ouder te vervangen.

Van alle Nederlandse huishoudens koopt 87 procent pas een nieuwe koelkast als de oude het heeft begeven. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door TNS NIPO. Uit het onderzoek blijkt ook dat 44 procent van de Nederlandse huishoudens denkt dat het goed is voor het milieu om zo lang mogelijk te doen met de koelkast.

Maar voor koelkasten gaat die redenering volgens Milieu Centraal niet op. Nieuwe koelkasten zijn simpelweg een stuk zuiniger (ongeveer 60 procent) dan een koelkast uit 2007 of ouder. Ter vergelijking: een koel-vries combi uit 2007 verbruikt per jaar 85 euro aan stroom. Een A+++ koelkast uit 2014 verbruikt daarentegen 35 euro aan stroom.

Wanneer koelkast vervangen?
Milieu Centraal stelt dat het lonend is om een koelkast van zeven jaar of ouder te vervangen. ‘De bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast.’ De oude koelkast dient wel apart te worden ingeleverd, zodat deze kan worden gerecycled.

Oude koelkast
Ongeveer de helft van de koelkasten van huishoudens in Nederland is zeven jaar of ouder. Het vervangen van alle oudere koelkasten in Nederland door de meest zuinige A+++ koelkast zou een besparing opleveren van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna 300.000 huishoudens.

Naast de milieuwinst is er ook voor de huishoudportemonnee een voordeel om de koelkast op tijd te vervangen. Een consument die zijn tafel- of kastmodel koelkast van zeven jaar of ouder nu vervangt door een zuinige A+++ koelkast heeft in zijn geheel een voordeel van ongeveer 115 euro ten opzichte van het uitstellen van de aankoop van een nieuwe, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Bij een koel-vries combinatie is het voordeel 225 euro, over een periode van vijftien jaar. In de berekeningen is gekeken naar energiekosten en de extra afschrijvingskosten.

Eerder door u bekeken