Eerste energieneutrale rijkskantoor

13-05-2020 Het Herman Gortercomplex Utrecht wordt het eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland. Dit betekent dat het pand van energielabel label B naar A++++ stijgt. Het leek onmogelijk om het gedateerde pand aan de Herman Gorterstraat 5 energieneutraal te kunnen maken.

Dura Vermeer Bouw Hengelo vormt voor het ontwerp en de bouw een samenwerking met OTH, DWA en de Groot Installatiegroep. Projectmanager RVB Frans van Beek: “De enorme renovatie van het totale project van in totaal 37.000 vierkante meter is zo duurzaam mogelijk ingestoken.


Met het klimaatdoel 2050 voor ogen is het Herman Gortercomplex het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt onder de ambitie ‘energieneutraal’.”

Het project omvat het transformeren van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 naar één modern, duurzaam rijkskantoor. Dura Vermeer en partners zijn verantwoordelijk voor design, build, en maintain, maar ook voor de levering van energie. Het label energieneutraal komt tot stand dankzij zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen zoals: de adaptieve gevel door triple glas en zonwering aan de binnenzijde. Zonnepanelen worden zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein gelegd.

Bouwfysische aspecten zoals de brandveiligheid, adaptieve gevel en luchtdichtheid zijn van groot belang. Er is een maximale kierdichting voor een optimaal binnenklimaat en een lager energiegebruik. ‘Herman Gorter’ wordt voorzien van slimme sensoren en energiemeters, wat energiestromen inzichtelijk maakt. Een energiecoach zorgt dat de gebruikers nog ‘smarter’ met het gebouw omgegaan.

Bewoners
Na renovatie biedt het complex plaats aan ongeveer tweeduizend medewerkers. De renovatie start na planontwikkeling medio 2020. Vanaf eind 2021 nemen verschillende instanties van het ministerie van J&V gefaseerd hun intrek in dit rijkskantoor. Begin 2023 is de renovatie van het pand klaar.

Eerder door u bekeken