‘Elastische geleiders kunnen op stof geprint worden’

04-05-2015 Wetenschappers van de Amerikaanse Purdue Universiteit hebben een inkt ontwikkeld van vloeibaar metaal. Dit maakt het in principe mogelijk om elektronische circuits op ieder gewenst materiaal te printen. Bijvoorbeeld op kleding of andere elastische materialen.

‘Vloeibaar metaal is in zijn oorspronkelijke vorm niet printbaar met een inkjetprinter’, aldus onderzoeker Rebecca Kramer. ‘We maken daarom nanodeeltjes van het vloeibaar metaal die klein genoeg zijn om wel door een printkop te passen.’

Daarvoor wordt het vloeibare metaal vermengd met een oplosmiddel zoals ethanol. Met behulp van ultrasoon geluid wordt het vloeibare metaal vervolgens opgebroken in nanodeeltjes. Deze deeltjes verspreiden zich vervolgens in het oplosmiddel. Op deze manier kan het vloeibare metaal wel geprint worden, op bijna ieder gewenst materiaal. Na het printen verdampt de ethanol en blijven de nanodeeltjes metaal over.

Geleidend maken

Na het afdrukken moeten de nanodeeltjes alleen nog geleidend gemaakt worden. De deeltjes zijn na het printen namelijk nog bekleed met geoxideerde gallium, een zacht, zilverwit metaal dat als vaste stof bij lagere temperatuur zeer bros is. Dit werkt als een soort huid die elektrische geleidbaarheid voorkomt. ‘Maar door lichte druk uit te oefenen breekt deze huid en smelt alles samen tot één uniforme film’, aldus onderzoeker Kramer.

Flexibele elektronica

De onderzoekers zien vooral toekomst voor hun vinding in flexibele en draagbare elektronica. Op deze manier zijn elektronische circuits bijvoorbeeld op elastische materialen of kleding aan te brengen. Zo zou je een handschoen kunnen maken die bijvoorbeeld voor therapeutische doeleinden in contact staat met een computer.

Eerder door u bekeken