Europese opmars KNX

18-08-2014 De internationale standaard KNX voor de automatisering van woning- en gebouwinstallaties rukt op in Europa. Nooit eerder groeide het aantal KNX-adviseurs en installateurs zo snel.

Ook werden er nooit eerder in één jaar zo veel licenties van de KNX-ontwerpsoftware verkocht. Dit maakt de internationale KNX Association bekend. KNX past onder meer binnen de Europese normreeks NEN-EN 50090 voor gebouwautomatisering en de mondiale normreeks NEN-ISO/IEC 14543 voor elektronica en ICT in woningen.

Met een marktaandeel van 75% blijkt KNX daarnaast verreweg de meest geïnstalleerde bus-technologie. De feiten en cijfers over de groeiende domotica-markt zijn afkomstig uit een onderzoek uitgevoerd door het Britse onderzoeksbureau BSRIA. Daaruit blijkt dat KNX op de meeste Europese markten het populairste protocol is voor woning- en gebouwautomatisering.

Gerelateerde normen

NEN-EN 50090-1:2011 en

Home and Building Electronic Systems (HBES) - Part 1: Standardization structure

NEN-ISO/IEC 14543-2-1:2006 en

Information technology - Home electronic system (HES) architecture - Part 2-1: Introduction and device modularity

60% groei
Het marktaandeel van KNX is de afgelopen jaren gestegen tot 75% in 2013. De software wordt inmiddels verkocht in 125 landen. De sterkste groei van de markt vindt plaats in Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, China en India. Hier stegen de KNX-omzetcijfers van aangesloten bedrijven het afgelopen jaar met meer dan 60% ten opzichte vorig jaar. 'Doordat KNX voldoet aan alle van toepassing zijnde internationale normen, raken investeerders over de hele wereld steeds meer overtuigd van dit protocol', aldus de KNX Associatie.

Bedrijfstraining
Volg als bedrijf de training 'NEN 1010: levensloopbestendig installeren van domotica'

Norm

NPR 5313:2014 nl

Computerruimten en datacenters

NPR 5313 helpt bij het specificeren, ontwerpen, aanbieden en opleveren van een computerruimte of datacenter. Bij projecten voor het aanpassen van een bestaande computerruimte of datacenter ,maar ook bij een nieuw te bouwen en in te richten computerru...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken