Fietshelm registreert hoe gestrest of ontspannen iemand fietst

18-06-2014 Amerikaanse wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken aan een fietshelm die aan de hand van sensoren registreert of iemand ontspannen of gestrest iemand op de fiets zit. De informatie kan gedeeld worden met andere fietsers en zou wegbeheerders kunnen helpen om gevaarlijke wegen in kaart te brengen.

De bedenkers van de helm proberen momenteel voldoende geld op te halen voor hun project MindRider via het crowdfundingplatform Kickstarter. In het schuim van de MindRider-fietshelm zit een eeg-sensor. Die registreert tijdens een fietstocht of de hersenen van de fietser aandachtig zijn of juist ontspannen.


Deze informatie wordt gecombineerd met de gps-gegevens van de smartphone van de fietser. De MindRider-app analyseert vervolgens alle data en zet deze om in een kaart met daarop rode en groene ‘spots’ op het afgelegde fietstraject. Op de groene plekken was de fietser ontspannen. Op de rode punten was de fietser juist alert.

Door deze informatie te combineren met de feitelijke wegsituatie - was er bij een groen spot sprake van een rustig fietspad, of was een bij rood juist sprake van een druk kruispunt - zouden wegbeheerders (op termijn) hun voordeel kunnen doen met de informatie.

Als grote aantallen fietsers op hetzelfde verkeerspunt rood scoren, dan zou dat een aanwijzing kunnen zijn van drukte. Maar ook van potentieel gevaarlijke situaties, zo stellen de bedenkers van de helm. Als in de toekomst veel fietsers de techniek gebruiken, dan is ook na te gaan welke paden en wegen veel (of juist weinig) gebruikt worden door fietsers.

Je zou de techniek in dat opzicht kunnen vergelijken met die van de autonavigatiesystemen. Als er heel veel auto’s tegelijk op dezelfde plek rijden, dan geeft dat tegenwoordig een redelijk betrouwbare voorspelling of er ergens file (ont)staat.

En zoals je tegenwoordig wel vaker ziet bij apps, kan je ook bij MindRider jouw fietstrajecten delen met vrienden en ze eventueel alternatieve routes aanraden.

Eerder door u bekeken