Flinterdunne led-lampjes

11-03-2014 Het is onderzoekers van de Universiteit van Washington gelukt om led-lampjes te maken die een dikte hebben van slechts drie atomen, dit vermeldt nu.nl dinsdag 11 maart. Dunner is niet mogelijk volgens de wetenschappers – de leds zijn zelfs zo dun dat ze niet als driedimensionaal object kunnen worden beschouwd. Welke rol kan normalisatie hierin spelen?

Leds (light-emitting diodes) kom je overal tegen in het dagelijks leven. De meeste modern electronica, van flat-screen tv’s en smartphones tot draagbare technologie en computerschermen, gebruiken leds. Ze worden onder meer gebruikt als verlichting van led-tv’s en ze produceren de kleuren in oled-tv's (Organic Light Emitting Diode tv’s). Oled wordt gezien als de opvolger van plasma, omdat het onder andere zorgt voor een betere beeldkwaliteit.

Ondanks dat de leds een dikte van een luttele drie atomen hebben, zijn ze wel mechanisch sterk. Volgens Xiaodong Xu, een van de onderzoekers, zijn dit soort dunne en vouwbare led-schermen kritiek voor toekomstige mobiele apparaten en geïntegreerde apparaten.

Het dunne formaat van de leds maakt kleinere technologie mogelijk. En hoewel ze tienduizend keer dunner zijn dan een haar, kan de lichtproductie toch door standaard meetapparatuur worden opgepikt. De onderzoekers geven aan dat het een gigantische stap is in het verkleinen van de technologie. Technologie en normalisatie zijn ook met elkaar verbonden: Normalisatie stimuleert verspreiding, kennis en toepassing van nieuwe technologie en is het instrument om afstemming tussen alle betrokken partijen te bevorderen.

Normcommissie ‘Halfgeleiders’

Op internationaal niveau worden – en zijn – er normen ontwikkeld voor LED-verlichting, LCD-schermen en zelfs OLED-schermen. Vanuit Nederland wordt meegwerkt aan de normontwikkeling door de normcommissie NEC 47 ‘Halfgeleiders’ met als werkgebied het begeleiden van de internationale normalisatie in mondiale en Europese normalisatiecommissies voor halfgeleiders, opbouw montage technologie (Surface Mount Technology, SMT) en platte beeldscherm modules. De normcommissie volgt voor dit laatste het werk van IEC/TC 110 voor elektronische schermen.

IEC/TC 110 ‘Electronic display devices’ houdt zich bezig met normalisatie voor elektronische schermen, met uitzondering van CRT’s (cathode-ray tubes):

  • IEC/TC 110/WG 2 Liquid crystal display devices
  • IEC/TC 110/WG 5 Organic light emitting diode displays (OLED)
  • IEC/TC 110/WG 7 Nonvolatile display devices (NVD)
  • IEC/TC 110/WG 8 Flexible display devices (FDD)

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over deze normcommissies of over het normalisatieproces: Harry van Doornum, consultant E&I.

(015) 2 690 193

harry.vandoornum@nen.nl