Gelijkspanning in opmars – geef uw visie en mening

24-02-2016 De laatste jaren zijn geheel nieuwe en vooral duurzame ontwikkelingen binnen de energiesector op gang gekomen. Vooral elektrische energie speelt daarbij een belangrijke rol. In tegenstelling tot de gebruikelijke wisselspanning zijn het echter gelijkspanningscomponenten die daarbij de boventoon voeren. IEC ontplooit verschillende initiatieven om het toepassen van gelijkspanning beter op te nemen in de normen en is benieuwd naar uw zienswijze op deze ontwikkelingen. U kunt uw mening en visie kenbaar maken via een internationaal uitgezette enquête.

Het installeren en gebruiken van zonnepanelen, elektrische auto’s en LED-verlichting zijn typische voorbeelden van duurzaam omgaan met (elektrische) energie. Kenmerkend voor al deze zaken is dat zij functioneren op gelijkspanning in plaats van de gebruikelijke wisselspanning die wordt aangeboden door de energiebedrijven. Ook vele andere apparaten, zoals computers, TV’s – eigenlijk alles waar elektronica in zit – werken in principe op gelijkspanning.

Toepassing gelijkspanning beter opnemen in normen

Deze ontwikkelingen zijn ook niet onopgemerkt gebleven voor IEC, het internationale samenwerkingsverband voor elektrotechnische normontwikkeling. IEC heeft daarom diverse initiatieven ontwikkeld om het toepassen van gelijkspanning beter te borgen in de normen. IEC wil hierin ook de zienswijze van normgebruikers en belanghebbende partijen meenemen. Uw mening en visie kunt u daarom kenbaar maken in een internationaal uitgezette enquête welke u kunt invullen via deze link.

De resultaten van deze enquête worden verwerkt in de rapportage van een internationale ‘LVDC -werkgroep’, later dit najaar (LVDC: Low Voltage Direct Current, ofwel gelijkspanning van 0 tot 1500 Volt).

Informatie

Voor meer informatie over deze enquête of over de nationale en/of internationale werkgroepen ‘LVDC’ kunt u contact opnemen met Johan van Velthoven, consultant Elektrische Installaties, telefoon (015) 2 690 337 of email johan.vanvelthoven@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over deze enquête of over de (inter)nationale werkgroepen ‘LVDC’: Johan van Velthoven, consultant Elektrische Installaties.

(015) 2 690 337

johan.vanvelthoven@nen.nl