Helderheid inspectie aardlekschakelaars

26-05-2015 Er kan nu definitief een einde komen aan de misverstanden rondom de inspectie van aardlekschakelaars. In de praktijk worden aardlekschakelaars bij elektrotechnische inspecties niet goed getest en daardoor onterecht afgekeurd.

Of, erger nog, de aardlekschakelaars worden juist goedgekeurd, terwijl niet het juiste type is toegepast. Dat is gevaarlijk. Daarom heeft een speciale werkgroep van deskundigen bij NEN daarover een nieuwe richtlijn opgesteld. Deze is nu door NEN gepubliceerd als Werkblad 64 in de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) 5310 bij de laagspanningsnorm NEN 1010.


Testen én controleren

De richtlijn gaat niet alleen over het testen van het functioneren van de aardlekschakelaar, maar ook over controle van het toegepaste type. Want er zijn inmiddels zo’n 1500 verschillende aardlekschakelaars op de markt.


Verkeerd type

Door het enorme aantal verschillende aardlekschakelaars (ALS) wordt regelmatig al bij de berekening en het ontwerp van een elektrotechnische installatie een verkeerd type geselecteerd. Vervolgens worden deze toestellen bij periodieke inspecties van bestaande ET-installaties ook nog eens verkeerd getest. Dit resulteert regelmatig tot geschillen tussen opdrachtgevers en uitvoerders van elektrotechnische inspecties. En, wat nog belangrijker is, het kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de eindgebruikers van de installatie.


Werkgroep

Bij het samenstellen van de nieuwe richtlijn hierover is niet alleen gekeken naar de samenhang met NEN 1010 en de vele productnormen voor aardlekschakelaars, maar ook naar de normen voor de andere ET-componenten waarmee ze samen in de schakel- en verdeelinrichtingen worden ingebouwd (NEN-EN-IEC 61008, NEN-EN-IEC 60947 en NEN-EN-IEC 61439).
In NEN 1010 zelf staat ook al veel over de toepassing van de verschillende typen aardlekbeveiligingen. Maar dat is verspreid over tal van hoofdstukken en bepalingen, omdat verschillende soorten installaties of delen daarvan vragen om verschillende typen aardlekbeveiligingen vragen. Dat is lastig zoeken.


Vier pagina’s

Daarom is al deze informatie door deskundigen verzameld en overzichtelijke weergegeven in tabellen, schema’s en inspectiestappen, samen met alle toelaatbare grenswaarden en andere specificaties.
Dat helpt de installateur en inspecteur enorm bij het kiezen en testen van aardlekbeveiligingen.


Geheel nieuwe NPR 5310

De afgelopen jaren werd de NPR 5310 ook al uitgebreid met andere nieuwe losse werkbladen, over onder meer stekerbaar installeren, de toepassing van grondkabels, de selectiviteit binnen installaties, de speciale eisen voor installaties in medisch gebruikte ruimten en de aanleg van pv-installaties.
Daarom is de complete NPR 5310 inclusief alle genoemde jongste werkbladen nu als één nieuw geheel door NEN gepubliceerd. Niet alleen op papier, maar ook digitaal en als onderdeel van NEN 1010 Plus. Dit is één integraal online-pakket van de NPR 5310 en NEN 1010 samen, dat voortdurend met alle uitbreidingen en wijzigingen automatisch door NEN up-to-date wordt gehouden.
Wie een abonnement heeft op NEN 1010-Plus beschikt dus overal en altijd over de meest actuele versies. Digitaal, waardoor er eenvoudig en snel op onderwerp door beide documenten kan worden gezocht. Ook collega’s binnen het eigen bedrijf mogen de norm gecombineerd met de praktijkrichtlijn online raadplegen.

Lees meer over het testen van aardlekschakelaars in Mag1010 nummer 4. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.

Eerder door u bekeken