Helft zorginstellingen niet goed op orde volgens NEN 3140

30-04-2014 De helft van de Nederlandse zorginstellingen heeft de verantwoordelijkheid rondom de elektrotechnische installatie niet goed op orde volgens de eisen in de norm NEN 3140.

Dat werd bekend gemaakt door technisch dienstverlener Alewijnse, tijdens het congres van Nederlandse Vereniging van Technici in de Gezondheidszorg. In plaats van één installatieverantwoordelijke aan te wijzen zoals in de norm staat, blijken vaak verschillende mensen slechts een deel van de installaties te beheren.

Natuurlijk mag er door meer bevoegde mensen aan of met de installatie worden gewerkt. Maar dat dient te gebeuren onder toezicht van één installatie-verantwoordelijke. Dit hoeft niet iemand van de zorgorganisatie zelf te zijn. Deze verantwoordelijkheid mag ook worden gedelegeerd naar een elektrotechnisch installatiebedrijf met hiervoor opgeleide personen.

Kosten
Initiator van het onderzoek is Ronald Dercksen, Business Development Manager bij Alewijnse. Volgens Dercksen kan zo'n versnippering van verantwoordelijkheden op termijn leiden tot veiligheidsrisico's in zorginstellingen, met alle aansprakelijkheidsproblemen van dien.

Bij het onderzoek werd ook aan andere installatiedelen aandacht besteed, zoals de brandmelding en -detectie, noodverlichting en vluchtwegaanduiding, en alarm- en klimaatinstallaties. Bij de meeste zorginstellingen staat de veiligheid en continuïteit van dit soort systemen wél hoog op hun prioriteitenlijstje. Tegelijk blijven de financiën rondom installaties een terugkerend knelpunt.

Continue veiligheid
Alewijnse adviseert zorginstellingen bij het vinden van een effectieve en kostenbesparende manier om installaties te beheren. Dercksen: "In de rol van gedelegeerd installatieverantwoordelijke garanderen wij de optimale werking van primaire zorgprocessen. Wij focussen daarbij op volledige implementatie van de norm NEN 3140. De uitdaging ligt in het realiseren van continue veiligheid tegen realistische kosten."

Hierbij staat het voorkomen van ongevallen, calamiteiten en eventuele aansprakelijkheid voor schade centraal. Daarnaast voorkomt deze aanpak storingen en is de continuïteit van een zorginstelling beter geborgd.

Eerder door u bekeken