Herziening ‘Internet protocol voor alarmtransmissie’

30-08-2017 NEN heeft een technische specificatie met eisen voor een gemeenschappelijk protocol voor alarmtransmissie via het internet protocol (IP) is gepubliceerd. Het betreft een herziening.

Deze technische specificatie beschrijft een veilig transport protocol voor communicatie tussen alarmoverdragers (Supervised Premises Tranceivers) en alarmontvangers (Receiving Centre Tranceivers). NVN-CLC/TS 50136-9 is deel 9 uit een reeks normen voor alarmtransmissiesystemen en -apparatuur.

Beschikbaarheid en betrouwbaarheid IP-communicatie

De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IP-communicatie heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat ook communicatie voor alarmering steeds vaker via IP netwerken verloopt. Betrouwbare en veilige doorgifte van alarmeringssignalen, foutdetecties en de bewaking van de communicatie kan alleen plaatsvinden als er veilige protocollen worden gehanteerd. De protocollen zijn bedoeld voor ieder netwerk dat IP-datatransmissie ondersteunt, zoals Ethernet, xDSL, GPRS WiFI, UMTS en WIMAX.


Technische- en beveilingsproblemen

De eerste versie van deze technische specificatie is in 2013 gepubliceerd. Technische- en beveiligingsproblemen die zijn geïdentificeerd tijdens de eerste daadwerkelijke implementaties van het protocol zijn nu opgelost. Een zeer duidelijke en volledige lijst van problemen en oplossingen is nu opgenomen in deze herziening welke de 2013 versie vervangt.

De alarmapparatuur moet voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de bijbehorende normen voor alarmsystemen. Maar de apparatuur kan worden gebruikt voor de transmissie van allerlei alarmeringssignalen waaronder brand, inbraak, toegangscontrole en sociale alarmering.

De systeemprestatie-eisen voor alarmtransmissie zijn gespecificeerd in NEN EN 50136-1. De eisen aan de overdragers en de ontvangers zijn gespecificeerd in NEN-EN 50136-2 en NEN-EN 50136-3.


Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Monique Bosboom, Manager Elektrische Installaties, telefoon 015 2 690 194 of e-mail: elektrische-installaties@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Bosboom, clustermanager Elektrische Installaties

015 2 690 194

elektrische-installaties@nen.nl