Herziening voor veilig werken aan e-voertuigen is gepubliceerd

22-05-2019 Hoe kunnen automonteurs veilig werken met installaties en batterijen in elektrische auto’s? Hoe gaan de hulpdiensten met deze wagens om? De herziening van NEN 9140 geeft hier antwoord op, ondersteund door de overzichten, flowcharts en een stappenplan.

Door de technische ontwikkelingen op het gebied van e-voertuigen bleek vanuit de markt een herziening van de norm gewenst. Het aantal hybrides en elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt toe. Ze verschijnen langzamerhand ook op de tweedehands markt. Hierdoor komen elektrische voertuigen bij monteurs terecht die daar niet specifiek voor opgeleid zijn.

Toepassen NEN 9140

Met NEN 9140 kunnen bedrijfsleiders van garages de verantwoordelijkheden verdelen. Iedereen op de werkvloer weet voor welke werkzaamheden er specifieke instructies of opleidingen nodig zijn. Voor hulpdiensten is er een vergelijkbare matrix van situaties en bijbehorende activiteiten opgenomen.

De norm is uitgebreid met overzichten, flowcharts en een stappenplan zodat iedereen de norm makkelijk kan lezen of als naslagwerk kan gebruiken. Bovendien zijn deze onderdelen nogmaals in de bijlagen afgedrukt zodat deze documenten ook in de werkplaats opgehangen kunnen worden.

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail elektrische-installaties@nen.nl of ga naar themapagina: www.nen.nl/NEN9140.

Meepraten over de inhoud van NEN 9140

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie NEC 623 ‘Werkvoorschriften’ houdt zich bezig met Werkvoorschriften voor Elektrische Installaties. NEN 9140 valt daar onder. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar elektrische-installaties@nen.nl.

Norm

NEN 9140:2019 nl

Veilig werken aan e-voertuigen

NEN 9140:2018 geeft specifieke eisen voor: - het veilig werken aan <em>e</em>-voertuigen door het wegnemen van elektrische gevaren; - veilige opslag van (vermoedelijk) beschadigde <em>e</em>-voertuigen en elektrisch gevaarlijke onderdelen van <em>e</...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken