Inspectie elektrisch materieel op brandrisico conform NTA 8220

19-02-2018 De NTA 8220 ‘Methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico’ is kort voor de jaarwisseling door NEN gepubliceerd. In aansluiting daarop heeft Stichting SCIOS Scope 10 ontwikkeld: Inspectie elektrisch materieel op brandrisico conform NTA 8220.

AREPA Inspexx, Van der Heide Inspecties, Parkstad Inspecties en Synorga zijn onlangs als eerste gecertificeerd voor de nieuwe Scope 10 binnen de installatietechnische certificeringsregeling van de Stichting SCIOS. De Scope vindt zijn wortels onder meer in de NTA 8220, vertellen Ed Jalink en John de Weerd.

Directeur Ed Jalink van AREPA Inspexx, en senior accountmanager John de Weerd (Van der Heide Inspecties) vertellen over de nieuwe Scope 10 en een belangrijke pijler ervan, NTA 8220. De certificatie van dit type brandveiligheidsinspectie kon daarna verder worden uitgerold. Waarschijnlijk zijn er op dit moment inmiddels al meer inspectiebedrijven gecertificeerd, want de animo daarvoor is groot.” De nieuwe beoordelingsmethode voor de brandveiligheid van elektrisch materieel in gebouwen mag overigens ook worden toegepast door inspectiebedrijven die niet gecertificeerd zijn, zo benadrukte NEN bij de presentatie van de eerste NTA 8220.

Geen vervanging

Jalink en De Weerd benadrukken dat een brandveiligheidsinspectie volgens de NTA 8220-methode geen vervanging is van de bestaande NEN 3140-inspecties, die kunnen worden gecertificeerd binnen de Scopes 8 en 9. En ook niet van de NEN 1010-inspectie bij oplevering van nieuw aangelegde installaties. Bij dergelijke inspecties wordt anders naar de ET-installaties gekeken, dan bij het dagelijks gebruik ervan in de praktijk. Wel kunnen de afzonderlijke inspecties in combinatie met elkaar worden uitgevoerd. In dat geval hoeft een deel van de metingen en verrichtingen maar één keer te worden uitgevoerd.

Volgens Jalink en De Weerd zal er komende jaren meer vraag komen naar gecertificeerde inspecties. Lees hierover meer in Mag1010 nr 1 van dit jaar.

Norm

NTA 8220:2017 nl

Methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico

Periodieke brandrisico-beoordeling van elektrische laagspanningsinstallaties en arbeidsmiddelen

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Contact

NTA 8220 is ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van Normcommissie NEC 623 'Werkvoorschriften'

Voor meer informatie over het normalisatietraject of over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Peter Welleman.

elektrische-installaties@nen.nl

015 2 690 194

Naar commissie NEC 623 werkvoorschriften