Kick-off bijeenkomst over nieuwe norm ‘Woning-APK’

06-03-2017 Brancheorganisatie UNETO-VNI en NEN gaan een nieuwe norm voor de zogenoemde ‘Woning-APK’ ontwikkelen. Om installateurs en inspecteurs daar direct bij te betrekken, houden de partijen op woensdag 5 april vanaf 13.00 uur een informatiebijeenkomst over deze nieuwe NEN 8025 bij NEN.

Een meerderheid van de Nederlandse huurders en eigenaren van woningen vindt de installatietechniek het meest essentiële onderdeel van de woning om periodiek te worden gekeurd. Dit bleek het afgelopen jaar uit onderzoek van marktonderzoeksbureau USP.

'Woning APK'

Voor de veiligheid van woninginstallaties werd ruim tien jaar geleden mede door brancheorganisatie Uneto-VNI de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 ontwikkeld en geïntroduceerd als ‘Woning-APK’. Uiteindelijk is deze nooit door de overheid verplicht gesteld, maar de brancheorganisatie blijft dit bepleiten. Bovendien is de NTA de afgelopen jaren al veel op vrijwillige basis toegepast.

Op grond van onder meer die praktijkervaringen en alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren wordt de NTA 8025 aangepast en doorontwikkeld tot de norm NEN 8025.

PV en installatie

De bestaande NTA 8025 is in de eerste plaats gericht op de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen. Het gaat hierbij om de deelgebieden gas, water en elektra. De nieuwe norm zal dezelfde ‘scope’ hebben, maar kan worden uitgebreid naar bijvoorbeeld de installaties voor ventilatie en zonne-energie (pv). De veiligheid blijft daarbij het belangrijkste uitgangspunt.

Bijeenkomst

Uneto-VNI wil installateurs en inspecteurs van de verschillende vakdisciplines direct bij de ontwikkeling van de nieuwe NEN 8025 betrekken en er met NEN een werkgroep voor samenstellen. Daarover houden zij samen op woensdag 5 april vanaf 13.00 uur een kick-off bijeenkomst bij NEN in Delft. Bedrijven en organisaties die zich betrokken voelen bij de ‘Woning-APK’ kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst.

Aanmelden

Heeft u interesse in de kick-off bijeenkomst? U kunt zich hier aanmelden.

 

Eerder door u bekeken