Koeling serverruimtes kan veel energiezuiniger

02-02-2015 Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen wel 40 tot 50 procent energie besparen op de koeling van hun serverruimte. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de serverruimtes van bedrijven momenteel wordt gekoeld met airconditioningssystemen. Deze airco’s zijn echter niet specifiek ontworpen voor de koeling van ICT-ruimten waardoor het energieverbruik hoger is dan nodig. Dit komt onder meer door de menging van koude en warme luchtstromen in de ruimte en door een te lage ‘verdampertemperatuur’. Bij de ingestelde verdampertemperatuur schakelt de airco aan of uit.

Uit het onderzoek van RVO blijkt ook dat bedrijven de serverruimtes soms op nodeloos lage temperaturen houden, waardoor er meer energie gebruikt wordt dan eigenlijk nodig is.

In het onderzoeksrapport (pdf) zijn een aantal ‘beste’ koeltechnieken beschreven, die bovendien zijn doorgerekend op hun energetische prestaties. Het zijn deze berekeningen geweest die de onderzoekers deed concluderen dat bedrijven minimaal 40 tot 50 procent en maximaal 85 procent op het energiegebruik van de koeling kunnen besparen.

Het is dan wel zaak dat bedrijven voor hun serverruimte de juiste koeltechniek implementeren.
De beste koeltechniek is voor iedere serverruimte anders en onder andere afhankelijk van de grootte van de serverruimte.

In het onderzoeksrapport staat wat volgens de onderzoekers de best beschikbare koeltechnieken zijn per type serverruimte. En wat per koeltechniek de gemiddelde investeringskosten zijn. Ook de terugverdientijd van investeringen is vermeld. Voor alle typen serverruimte heeft de zogeheten ‘vrije koeling’ overigens een gemiddelde terugverdientijd: 3 tot 6 jaar.

RVO heeft met het onderzoek gekeken naar kantoren met serverruimtes tot 600 m2. Maar juist ook de kleinere serverruimtes tot 110 m2 zijn interessant, aldus Harry Beekhof, adviseur bij RVOl en projectleider van het onderzoeksrapport. ‘Deze groep maakt tot nu toe weinig gebruik van de Energie investeringsaftrek (EIA)-regeling’, aldus Beekhof.

Met deze fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken kunnen bedrijven voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.


Relevante normen

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom.

(015) 2 690 126

ton.vanbergeijk@nen.nl