Kwart consumentenelektronica binnen twee jaar weer weggegooid

17-09-2014 Veel consumentenelektronica blijkt na de aanschaf een korte levensduur te hebben. En dat ligt zeker niet in alle gevallen aan het apparaat. Zo´n 26 procent van veel gebruikte elektronica zoals printers, smartphones en tablets, wordt binnen twee jaar na aankoop weer afgedankt

Vooral tablets (50%) en smartphones (37%) worden door de consument snel weer de deur uit gedaan, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond ondervroeg ruim duizend mensen die in de afgelopen 12 maanden afscheid namen van een apparaat.

De apparaten die zijn meegenomen in de enquête zijn: mobiele telefoons en smartphones, tablets, e-readers, desktopcomputers, laptops, inktjetprinters en digitale fotocamera's.

Duurzaamheid elektronica
Uit het onderzoek blijkt dat consumenten niet erg gehecht aan hun spullen, Maar liefst 36% van de apparaten die de deur uitgaat, functioneert nog prima. Bij 44% van de afgedankte elektronica is een technisch mankement de reden om het apparaat weg te doen. Van alle afgedankte smartphones functioneert zelfs de helft nog goed.

Deze cijfers zijn toch best opmerkelijk te noemen in een tijd waarin de roep om duurzaamheid en om producten die langer meegaan of beter te repareren zijn steeds luider te horen is.

Elektronica repareren
De Consumentenbond vroeg de respondenten ook waarom zij apparaten de deur uit doen. Van de ondervraagden zegt 22% dat zij de te verwachten reparaties aan de apparaten te duur vindt. 18% zegt dat een nieuw product kopen goedkoper is.

Volgens de Consumentenbond worden vaak goedkope productiemethoden gebruikt om de verkoopprijs van apparatuur zo laag mogelijk te houden. Zo worden apparaten vaak gelijmd in plaats van geschroefd. Dat maakt repareren volgens de bond moeilijk en duur.

Eerder door u bekeken