NEN 4010 in de praktijk

04-10-2019 NEN 4010 moet de eisen voor elektrische installaties voor laagspanning toegankelijk maken. Hoe pakt dit uit in de praktijk? “De norm biedt ruim voldoende basis voor vrijwel alle situaties die ik tegenkom”, vindt Theo Meints, eigenaar van Meints Techniek in Assen. Begin dit jaar volgde hij met veel plezier de training NEN 4010: Basis. Hoe bevalt het werken met de norm en heeft hij met het oog op de inhoud nog tips voor normcommissie NEC 64 IC?

Een elektrische laagspanningsinstallatie aanleggen of uitbreiden? Of een storing verhelpen in een woninginstallatie? Theo Meints doet niets liever. Na een aantal jaar in loondienst te hebben gewerkt als ICT’er, startte hij in 2017 als zelfstandig elektro-installateur. Daarbij richt hij zich nu vooral op woninginstallaties.

Om te beginnen was het zaak dat Meints zijn vakkennis bijspijkerde. Hoewel hij door zijn mts-opleiding beschikt over de benodigde basiskennis moest die eerst op peil worden gebracht. “Dus toen ik vorig jaar vernam dat NEN 4010 eraan kwam, en dat deze nieuwe norm zich specifiek richt op de meest voorkomende praktijksituaties voor de aanleg van laagspanningsinstallaties, was de keuze voor een training snel gemaakt. Bovendien wist ik nog van vroeger dat het werken volgens NEN 1010 best wel ‘een puzzel’ kan zijn.”

Boeiende stof

De NEN 4010 basistraining die Meints in maart jongstleden volgde, beviel uitstekend. “We kregen les van Pouw Jongbloed. Ik denk dat ik voor een hele hoop cursisten spreek als ik zeg dat hij de stof enorm boeiend kan overbrengen.” Je kunt volgens Meints merken dat Jongbloed uit de praktijk komt: “Hij pakt voorbeelden waarbij je gelijk denkt ‘o ja, zo werkt dat dus’. Het was echt een openbaring. Ik dacht die had ik op de mts ook willen hebben als leraar. Hij brengt de stof bovendien met de nodige humor, waardoor die nog gemakkelijker blijft hangen.”

Meints merkt nu al dat de training zich uitbetaalt in de praktijk. “NEN 1010 is mede door de omvang een echt naslagwerk. Het lastige daaraan vind ik dat wanneer je bepaalde gelinkte normen en regels wilt zoeken, je door het hele boek heen en weer wordt geslingerd. NEN 4010 is een stuk compacter. Bovendien staat alles voor een bepaalde handeling of onderdeel netjes bij elkaar. Dat maakt het zoeken een stuk gemakkelijker.”

NEN 4010 biedt volgens Meints tot nu toe voldoende basis voor vrijwel alle situaties die hij tegenkomt. Als voorbeeld noemt hij kabelberekeningen voor een kooktoestel. “Door de overstap van gas op inductie moet je regelmatig van een 1 fase- naar 3 faseninstallatie. Dan rijst bijvoorbeeld de vraag wat voor kabel je pakt voor de aansluiting vanuit de groepenkast naar de kookplaat. Met NEN 4010 heb je in een mum van tijd de oplossing gevonden.”

Zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen maakt steeds vaker onderdeel uit van het werk van een gemiddelde installateur. Meints zou daarom graag zien dat dit wordt opgenomen in NEN 4010. “Gelukkig kijkt de normcommissie daar al naar hoorde ik onlangs.” In de tussentijd werkt de installateur uit Assen met de aantekening die hij in de les van Jongbloed noteerde over dit zeer actuele thema. “Een belangrijk punt is dat je bij de keuze van de componenten in de verdeler, behalve de stroom die maximaal geleverd wordt door het netbedrijf, de stroom optelt die geleverd wordt door de zonnepanelen. Doe je dit niet, dan kan het voorkomen dat de stromen die gaan lopen hoger zijn dan de componenten aankunnen. Hierdoor stijgt de temperatuur in deze componenten, met alle gevolgen van dien.”

Meints maakt voor zijn dagelijks werk regelmatig gebruik van het online platform
Werken met NEN 1010. Daar vind je niet alleen de laatste NEN 1010 en NEN 4010, maar ook NPR 5310, NEN 8012 en NPR 9090. “Zo heb ik steeds alle benodigde kennis bij de hand. Dit werkt wat mij betreft fenomenaal.”

Meer informatie

Voor meer informatie neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail elektrische-installaties@nen.nl. Meer informatie is ook te vinden op: www.nen.nl/NEN4010.

Leren werken met NEN 4010?

NEN organiseert jaarlijks meerdere eendaagse trainigen over NEN 4010. Ga voor meer informatie naar Training NEN 4010: Basis.

Norm

NEN 4010:2019 nl

Elektrische installaties voor laagspanning - Eisen voor de algemene Nederlandse installatiepraktijk

NEN 4010 geeft eisen voor het ontwerpen en het installeren van elektrische installaties voor laagspanning. Deze norm is gebaseerd op Nederlandse omstandigheden en de algemene Nederlandse installatiepraktijk.

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken