NPR 5313 wordt Europese norm

16-09-2014 De Nederlandse NPR 5313 wordt de belangrijkste grondslag voor de eerste echte internationale norm voor computerruimtes en datacenters, NEN-EN 50600. Daarover hebben alle landen binnen de Europese Unie overeenstemming bereikt.

De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 5313 voor de elektrotechnische voorzieningen in computerruimtes en datacenters werd begin dit jaar door NEN gepubliceerd. Nu wordt hij al weer uitgebreid met aanvullingen over onder meer bliksem- en overspanningsbeveiliging.Verder heeft de Europese normcommissie besloten deze NPR voor een groot deel over te nemen in de eerste internationale norm op dit gebied, NEN-EN 50600. Vervolgens wordt het wellicht een wereldwijde IEC-norm

Zeven jaar is er door Nederlandse belanghebbende marktpartijen samen bij NEN aan deze NPR 5313. Maar nu ligt er dan ook een belangwekkend document dat door de Europese overheid wordt overgenomen, vertelt voorzitter Jeffrey Gadellaa van de betreffende normcommissie bij NEN. En dat is ook bepaald niet vanzelf gegaan. Al die tijd heeft de Nederlandse normcommissie haar standpunten in Europa verdedigd.

Nederlands belang
“Hiermee blijkt maar weer eens hoe belangrijk de actieve deelname van het Nederlandse bedrijfsleven via NEN aan het internationale normalisatieproces blijft”, voegt Gadellaa hier dan ook aan toe. “Zeker als het gaat om innovatieve technieken.”
Andere voorbeelden hiervan zijn smart grids, e-mobility, pv-techniek, elektriciteit uit wind op zee, cyber security, en industriële plus infrastructurele veiligheid. Ook bij de internationale normalisatie van al deze innovatieve elektrotechniek speelt Nederland een prominente rol.

Voortrekkersrol
Gadellaa, in het dagelijks leven adviseur bij Croon Elektrotechniek: “Die voortrekkersrol is van groot belang voor onze internationale positie als kenniseconomie. Daarin moeten we ook als Nederlands bedrijfsleven blijven investeren. Want zonder normen kunnen innovaties niet breed en met voldoende rendement worden toegepast. Ofwel,
zonder normen geen innovatie!”

Online
NPR 5313 combineert de praktische uitvoering van tientallen normen die al op computerruimtes en datacenters van toepassing zijn. Omdat die internationaal altijd in ontwikkeling blijven, zal de praktijkrichtlijn voortdurend worden uitgebreid met aanvullende gedetailleerde bladen. Mede daarom is er ook een online versie van NPR 5313. Daarmee is altijd de jongste versie digitaal voorhanden.

Neem nu een abonnement met een aantrekkelijke korting

Lees meer over de NPR 5313 en de Europese norm in nummer 6 van het vaktijdschrift Mag1010 van NEN. Vraag een gratis proefnummer aan.

Eerder door u bekeken