Nanodraad brengt flexibele elektronica stapje dichterbij

13-05-2014 Het is wetenschappers van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory gelukt om een draad te maken met een dikte van slechts 3 atomen. De draad is geleidend en dat maakt het volgens de wetenschappers geschikt voor het gebruik als verbindingen in kleine en buigbare elektronica.

Met een dikte van 0,4 nanometer hebben de wetenschappers naar eigen zeggen de dunste draad ooit ontwikkeld in zijn soort. De draad is gemaakt van molybdeen en seleen. Het komt wat dikte betreft ongeveer overeen met de dunste koolstofnanobuizen, zo meldt Kennislink.


Volgens de betrokken wetenschappers kunnen dit soort nanodraden in de toekomst dienen als verbindingen in flexibele micro-elektronica. De flexibiliteit van de draden zou erg goed zijn. Ook is de draad geleidend. Tel deze eigenschappen bij elkaar op en bijzondere toepassingen zoals buigbare elektronica zijn weer een stapje dichterbij.

Als je de dikte van deze nanodraad vergelijkt met de verbindingen in de huidige generatie chips, dan is deze nanodraad ongeveer duizend keer smaller.

Op Kennislink zegt een van de onderzoekers dat er waarschijnlijk tussen nu en twee jaar prototypes gemaakt zullen worden van circuitjes die dit soort verbindingen gebruiken. Het duurt naar verwachting nog zeker een jaar of vijf tot tien voordat de prototypes zullen uitmonden in praktisch te gebruiken toepassingen.

Eerder door u bekeken