Nederlandse Technische Afspraak voor veiligheid van installaties in woning wordt nationale norm

31-08-2018 De herziening van Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 is herzien. Dit heeft geleid tot een nationale norm, NEN 8025. Met de herziening is veiligheid van installaties in een woning goed te beoordelen. Deze NTA en norm kunnen worden vergeleken met een APK van de woning. NEN 8025 is niet verplicht.

Anderhalf jaar geleden hebben UNETO-VNI en NEN de handen ineen geslagen voor de herziening van NTA 8025. Deze NTA was al jaren in gebruik en toe aan een update. De tijd was rijp voor een normatief document. Daarbij was het van wezenlijk belang dat zoveel mogelijk belanghebbende partijen, waaronder de installatiebranche, bij de actualisatie waren betrokken.

Waar gaat de norm over?

Het onderwerp- en toepassingsgebied van NEN 8025 betreft het beoordelen van de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen. Het gaat hierbij om de deelgebieden gas, water en elektra. Bouwkundige onderwerpen zijn bewust buiten het werkgebied gehouden, omdat die al in andere normen aan bod komen. Veiligheid is het uitgangspunt in de norm. Maar wat is veilig genoeg? En wat is in een korte inspectie van enkele uren goed te controleren? De commissie heeft geprobeerd om hier in de norm een praktische invulling aan te geven.

Meer informatie

Voor vragen: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of elektrische-installaties@nen.nl.

Voor meer informatie over de norm, ga naar www.nen.nl/woning-apk.

Norm

NEN 8025:2018 nl

Periodieke beoordeling van de veiligheid van technische installaties en technische voorzieningen in ...

NEN 8025 is van toepassing op het beoordelen van de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen en op erven of in bijgebouwen van woningen

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken