Nieuwe NEN 1010: minder vaagheid

24-04-2015 De nieuwe NEN 1010 die komend najaar verschijnt zorgt voor minder vaagheid bij verbouw, renovatie en herbestemming van bestaande gebouwen. Doordat de Nederlandse overheid het bouw- en woningtoezicht wil privatiseren wordt de juridische status van deze NEN 1010 alleen maar sterker. En dat vraagt om eenduidigheid.

De Nederlandse overheid trekt zich steeds verder terug van preventieve wetshandhaving. Zo wil de huidige regering nog dit jaar het bouw- en woningtoezicht privatiseren. De wettelijke verplichtingen van gebouweigenaren en werkgevers blijven daarna echter onverminderd van kracht. Alleen hoeven zij pas achteraf, wanneer er iets goed mis gaat, voor de rechter aan te tonen dat zij zich aan die wetgeving hebben gehouden.


De wet

Als dat het geval is, biedt toepassing van de relevante normen ‘het sterkste vermoeden van overeenstemming met de essentiële eisen in de wet zelf’, zoals het in juridische termen heet. Daarom verschijnt er komend najaar niet alleen een geheel nieuwe NEN 1010. Ook de wetgeving rondom NEN 1010 gaat de komende jaren sterk veranderen.
Dan wordt de juridische status van NEN 1010 voor alle betrokken marktpartijen nog helderder, ook op het gebied van verbouwing, uitbreiding en renovatie.

En dat is hard nodig, want de vernieuwde NEN 1010 kent enkele ingrijpende wijzigingen. Gerenommeerde opdrachtgevers als ziekenhuisbesturen stellen daarom hun investeringen uit tot oktober van dit jaar, wanneer de nieuwe laagspanningsnorm tijdens de vakbeurs Elektrotechniek 2015 in de Jaarbeurs Utrecht wordt gepresenteerd.


Mag1010

Dat signaleert Gerard de Groot in het elektrotechnisch vaktijdschrift Mag1010 van NEN van deze maand. In het dagelijks leven is hij senior consultant gebouwtechniek bij Croon Elektrotechniek in Apeldoorn. Daarnaast is hij lid van verschillende elektrotechnische normcommissies bij NEN.
In aflevering 3 van de serie artikelen in Mag1010 over de nieuwe NEN 1010 gaat hij in op de juridische positie van deze laagspanningsnorm. Centraal staat de vraag: Wat als er geen NEN 1010 zou zijn?

Lees het antwoord op die vraag in Mag1010. Neem een abonnement met korting of vraag nummer 3 aan als gratis proefnummer

Eerder door u bekeken