Nieuwe NPR 5310: ook voor inspecteurs

28-11-2016 De nieuwe NPR 5310 wordt als praktijkrichtlijn bij NEN 1010 nog belangrijker dan hij al was. Niet alleen voor elektrotechnische engineers en installateurs, maar in toenemende mate ook voor inspecteurs.

Uneto-VNI en iKeur

Mede daarom werken de inspecteursorganisaties van Uneto-VNI en iKeur sinds begin dit jaar bij NEN mee aan de volledige vernieuwing van zowel de inhoud als de opbouw en de structuur van de NPR 5310. De uitgave van de complete richtlijn voltrekt zich in fasen, want hij bestaat uit een groot aantal nieuwe delen. De eerste daarvan zijn nu door NEN gepubliceerd; NPR 5310:2016

Als komend jaar ook de volgende fasen zijn voltooid sluit de nieuwe NPR 5310 weer helemaal aan bij de eisen in de jongste editie van laagspanningsnorm NEN 1010. Alle nog actuele bestaande bepalingen en methoden zijn dan grondig herzien, en uitgebreid met een aantal compleet nieuwe elektrotechnische onderwerpen. De gehele inhoud wordt opnieuw gerubriceerd en gepresenteerd in afzonderlijke delen. Hiermee sluit niet alleen de inhoud, maar ook de rubricering en structuur van de NPR helemaal aan bij de opbouw van de nieuwe NEN 1010.

Effectiever werken

Aan een aantal delen wordt door de commissie en werkgroepen bij NEN nog gewerkt. Die verschijnen in de loop van komend jaar, zowel digitaal als op papier. Al deze maatregelen samen zijn bedoeld om het werken met beide gecombineerde documenten toegankelijker en effectiever maken.

Werken met NEN 1010

Ook daarom worden de nieuwe NEN 1010 en NPR 5310 niet alleen uitgegeven op papier, maar in combinatie met elkaar ook online binnen het digitale platform Werken met NEN 1010. Ze verwijzen tevens naar de nieuwe norm NEN 8012 voor de selectie van de voorgeschreven brandveiligheid van gebouwbekabeling. Die wordt eveneens onderdeel van dit digitale platform. Want ook die moet vanaf halverwege komend jaar door de inspecteurs worden gecontroleerd. Lees ook Komend jaar NEN 8012 verplicht.

Probeer Werken met NEN 1010 gratis 30 dagen uit
Met Werken met NEN 1010 hebben engineers, installateurs en inspecteurs via hun pc, laptop en andere mobiele apparatuur altijd en overal toegang tot de jongste versie van deze normen en de praktijkrichtlijn. Zij zien dus ook de volgende nieuwe NEN 1010-aanvullingen en NPR 5310-delen automatisch verschijnen. Vraag vrijblijvend een proefaccount aan.

Lees ook Nieuwe NPR 5310 bij NEN 1010

Eerder door u bekeken