Nieuwe USB-stekker wordt kleiner en krachtiger

13-08-2014 Op internet circuleren de eerste nieuwsartikelen over de nieuwe generatie USB-stekkers, de zogeheten USB Type-C. De nieuwe stekkers zijn vooral kleiner, sneller en krachtiger.

Op de website USB.org zijn onlangs de specificaties gezet van de nieuwe generatie USB-stekkers. Dat was voor veel technologiewebsites aanleiding om te concluderen dat nu de weg vrij is voor producenten om de stekkers ook daadwerkelijk volgens de nieuwe standaard te kunnen gaan produceren.

Wanneer ze ook daadwerkelijk op de markt zullen komen is nog onduidelijk.

USB-stekkers worden kleiner
De nieuwe USB-stekkers hebben een kleinere connector. Die is vergelijkbaar met de huidige micro-usb-stekkers die bijvoorbeeld gebruikt worden in fotocamera’s. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe generatie stekkers geen boven- of -onderkant meer heeft. Dat maakt de stekker beslist gebruiksvriendelijker.

Mocht de nieuwe USB-stekker gaan uitgroeien tot een wereldwijde standaard, dan lijkt het erop dat de USB-poorten in laptops en mobieltjes in de toekomst een stuk kleiner zullen worden. Want dat is het aardige aan de nieuwe USB-standaard, de stekker is weliswaar kleiner, maar kan een vermogen leveren tot 100 watt. Daarmee is hij geschikt om bijvoorbeeld een laptop op te laden. De gegevensoverdracht kan naar verluidt oplopen tot zo’n 10 Gbit/s.

Waarschijnlijk zullen de komende maanden meer details onthuld worden op diverse technologieconferenties.

Als de nieuwe USB-stekkers op de markt komen, ligt het voor de hand dat er in het begin ook adapters uitgebracht zullen worden waarmee consumenten het verschil tussen hun oude en nieuwe USB’s kunnen overbruggen.

Eerder door u bekeken