Nieuwe norm video-observatiesysteem (VSS) in beveiligingstoepassingen

10-01-2012 Er is een norm voor het gebruik van VSS in beveiligingstoepassingen verschenen. Het gaat om twee delen van NEN-EN 50132-5 ‘Alarmsystemen - Gesloten televisiebewakingssystemen voor gebruik in beveiligingstoepassingen’.

VSS* (CCTV) wordt toegepast voor bewaking- en beveiligingsdoeleinden. Videotransmissie in een VSS-installatie moet zorgen voor een betrouwbare overdracht van videosignalen tussen verschillende VSS-apparatuur. Vandaag de dag maken VSS-systemen deel uit van netwerken die gebruik maken van de IT infrastructuur en verbindingen met het bewaakte object.

De Europese elektrotechnische commissie voor alarmsystemen heeft een gemeenschappelijk kader gedefinieerd waar videotransmissie aan moet voldoen, met als doel het verkrijgen van interoperabiliteit tussen de verschillende systemen of apparatuur.

De videotransmissie-norm is opgedeeld in drie onafhankelijke delen:

Inhoud delen

Deel 1 beschrijft de minimale prestatie-eisen die gesteld worden aan videotransmissie voor beveiligingstoepassingen in IP-netwerken. De eisen op het gebied van timing, kwaliteit en beschikbaarheid zijn vastgelegd. Er worden richtlijnen gegeven hoe de netwerk-architectuur aan deze eisen kan voldoen. Deel 2 definieert een IP-protocol voor volledige interoperabiliteit van videotransmissie-apparatuur. Een gedetailleerde specificatie van analoge videotransmissie over verschillende media, waaronder signaal- en prestatie-eisen, is opgenomen in deel 3.

*De internationale technisch commissie IEC/TC 79 heeft in 2010 besloten de term “Closed-circuit Television, CCTV” te vervangen door “Video Surveillance System, VSS”.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met drs. Monique Bosboom

(015) 2 690 145

elektrische.installaties@nen.nl

Eerder door u bekeken