Nieuwe normen voor elektrische fietsen en scooters

14-05-2013 Tien jaar geleden nog een zeldzaamheid, maar inmiddels volledig ingeburgerd: elektrische fietsen, bakfietsen en scooters. Nieuwe vervoermiddelen vragen ook om nieuwe normen. Op dit moment wordt er daarom op Europees en mondiaal niveau gewerkt aan normen voor Light Electric Vehicles (LEV’s). NEN zoekt bedrijven en kennisinstellingen die willen meewerken aan het vormgeven van deze normen.

Er worden normen gemaakt voor de laadsystemen voor elektrische fietsen en scooters, maar ook normen voor de batterijen die gebruikt worden. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de elektrische fietsen en scooters in Nederland.

Het gaat om precies te zijn over de volgende onderwerpen:

Laden van elektrische voertuigen

  • Algemene eisen aan AC- en DC-laadsystemen voor LEV’s (Light Electric Vehicles)
  • Eisen aan externe DC-laadsystemen voor LEV’s
  • Eisen aan batterij-wisselsystemen voor LEV’s
  • Eisen aan communicatieprotocollen voor LEV’s

Lithiumbatterijen voor gebruik in LEV’s

  • Algemene veiligheidseisen en testmethodes
  • Eisen voor het laden van batterijen voor gebruik in LEV’s

Meewerken aan deze normen

Omdat de Europese normen op dit moment nog in ontwikkeling zijn, is het nog heel goed mogelijk om de normen zó te beïnvloeden, dat ze straks goed aansluiten bij de wensen van Nederlandse producenten en gebruikers. NEN is daarom op zoek naar bedrijven en kennisinstellingen die mee willen werken aan het vormgeven van deze normen.

Meer informatie

Wilt u meewerken aan het vormgeven van deze normen, wilt u meer informatie, of wilt u een keer vrijblijvend een van onze normcommissievergaderingen bijwonen? Neem dan contact op met: Gerdien van de Vreede, consultant Elektriciteitsvoorziening, telefoon (015) 2 690 198 of e-mail Gerdien.vandevreede@nen.nl.

Eerder door u bekeken