Oudste, nog steeds actuele Nederlandse norm

22-02-2016 NEN bestaat dit jaar 100 jaar. In het kader hiervan zetten wij dit hele jubileumjaar door diverse normen in de spotlight. Deze keer gaat het over de oudste norm die nog steeds actueel is, de N 173 uit 1925. Deze norm gaat over de elektrische geleidbaarheid van uitgegloeid koper en kostte destijds f 0,15 cent.

De norm, of standaardvorm, is tot stand gekomen door samenwerking van het National Physical Laboratory in Londen, het Laboratoire central d’Electricité in Parijs, het Bureau of Standards in Washington en de Physikalisch-Technische Reichsanstalt in Berlijn en werd geratificeerd in de plenaire vergadering van de International Electrotechnical Commission (IEC) in september 1913 in Berlijn en onveranderd herdrukt in 1925.

Centraal Normalisatie Bureau

Deze N 173 met als officiële titel ‘Uitgegloeid koper - Electrische geleidbaarheid’ valt tegenwoordig onder normcommissie 364 020, ofwel NEC 20 ‘Draad en kabel voor elektrische en sterkstroominstallaties’ en werd in 1925 uitgegeven door het Centraal Normalisatie Bureau zoals NEN toen nog heette.

NEC 20 heeft als werkgebied het begeleiden van de normalisatie in mondiale en Europese normalisatiecommissies omtrent draad en kabel voor elektrische sterkstroominstallaties en treedt op als nationaal inspraakplatform voor de internationale commissie IEC/TC 20 en de Europese commissie CLC/TC 20. Ook zorgt de commissie voor de implementatie van mondiale en Europese normen in Nederland en worden er technische adviezen gegeven binnen het werkgebied.Ook worden door NEC 20 aanvullende nationale normen opgesteld.

Iets duurder, maar nog steeds actueel

De norm werd zowel in 2005 als in 2006 nog twee keer gekocht (prijs van de norm is nu EUR 16,10). Om de vijf jaar wordt bekeken of een norm al dan niet moet worden herzien. In 2011 heeft de commissie besloten dat de norm nog steeds actueel is.

#NEN100jr

In het kader van het 100-jarig bestaan van NEN in 2016 plaatsen wij wekelijks nieuwsberichten over oude, interessante, verrassende normen. Wilt u meer weten over onze mijlpaal? Neem dan een kijkje op www.nen.nl/100jaar. Als u zelf een leuke anekdote met ons wilt delen, doe dat dan met #NEN100jr op Twitter of LinkedIn.

Meer informatie

Voor informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir.A.K. Havenith, consultant Elektriciteitsvoorziening, telefoon (015) 2 690 196 of e-mail ev@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir.A.K. Havenith, consultant Elektriciteitsvoorziening.

(015) 2 690 196

ev@nen.nl