Slim fietsachterlicht toont animaties en tekst en werkt als remlicht

17-09-2014 Vier studenten van hogeschool Windesheim werken momenteel aan een ‘slim’ achterlicht voor op de fiets. De fietser kan via een app op zijn smartphone onder meer animaties, plaatjes en tekst op het achterlicht laten verschijnen.

Het ‘8Rlicht’ heeft een matrixscherm bestaande uit 140 led-lampjes. Ook aan de zijkanten zitten led’s om de zichtbaarheid van de fietser te vergroten. Maar het blijft niet bij de mogelijkheid om plaatjes en animaties te tonen. De led’s lichten ook op zodra je stevig remt.Er zit een anti-diefstalalarm op en de mogelijkheid om je fiets snel terug te vinden in een volle fietsenstalling via licht en/of geluidssignalen. Het is zelfs mogelijk om het geleverd vermogen en de verbruikte calorieën tijdens het fietsen te berekenen via het achterlicht.

Om de functies van het 8Rlicht te kunnen gebruiken, is een smartphone of tablet met android of iOS nodig die bluetooth ondersteunt.

Prototype
Tijdens hun afstudeerstage hebben de vier studenten een aantal prototypes gemaakt van het door hen bedachte achterlicht. Het doel is nu via de crowdfundingsite kickstarter het benodigde geld op te halen om met de productie van het achterlicht te kunnen starten. De campagne op kickstarter start op 30 september aanstaande.

Eerder door u bekeken