Smart Cities met Smart Grids

22-07-2014 Studenten en onderzoekers van de Hogeschool Utrecht (HU) gaan samen met het bedrijfsleven de realisatie van duurzame, slimme en gezonde steden dichterbij brengen. In het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities, dat vorige maand werd geopend, ontwikkelen ze gezamenlijk oplossingen die vooral ook praktisch en effectief zijn.

Het innovatieve platform werd officieel geopend tijdens de internationale conferentie Smart Sustainable Innovations in Utrecht.

Dit werd gedaan door onder andere Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.
Innovatieve onderwerpen
• Hoe krijg je mensen de auto uit?
• Hoe effectief is de CO2-prestatieladder?
• Hoe kun je zonne-energie met thermochemisch materiaal compact opslaan voor gebruik in de winter?

Dat zijn enkele van de innovatieve onderwerpen waar het CoE zich mee bezighoudt. Tot nog toe werden dergelijke vraagstukken vooral vanuit een technologische invalshoek benaderd. Het CoE wil tot effectievere oplossingen komen door projecten integraal aan te pakken binnen interdisciplinaire teams.

Duurzaam gedrag
Het CoE concentreert zich op de thema's energieneutrale steden, gezond binnen- en buitenklimaat en duurzaam gedrag. Het platform heeft vooral relaties met bedrijven in de bouw- en installatiebranche, de logistieke sector, en de creatieve industrie. Daarnaast richt Smart Sustainable Cities zich op lokaal actieve beleidsmakers en bewoners. Partners zijn onder meer ingenieursbureaus Movares en Royal HaskoningDHV, bouwconcern Ballast Nedam en renovatiebedrijf BJW.Elektrotechniek Thema: Smart Grids
Smart Grids onderwerpen. Inclusief belangrijke normen en NEN-normalisatieplatform


Topsector Energie
Het CoE komt voort uit het topsectorenbeleid van de Nederlandse overheid. Zij wil sectoren waar ons land in uitblinkt nog verder versterken. De Topsector Energie houdt zich bezig met de veranderende energiesector en de voorbereiding daarop door het beroepsonderwijs. Om alvast te anticiperen op de groeiende scholingsvraag heeft een aantal hogescholen een CoE opgericht. Bedrijven werken er samen met onderzoekers, studenten en docenten aan innovaties voor de beroepspraktijk.

Meer informatie over de CoE Smart Sustainable Cities »

Eerder door u bekeken