Themadag schakel- en verdeelinrichting

12-09-2016 De internationale norm NEN-EN-IEC 61439 voor schakel- en verdeelinrichtingen verscheen al in 2009. Na een overgangsperiode van ruim vijf jaar is hij nu bijna twee jaar definitief verplicht. En volgend jaar verschijnt er alweer een vernieuwde versie. Maar wie in de Nederlandse elektrotechniek kent eigenlijk die norm?

Nog lang niet iedereen die hem zou móeten kennen. Dat is de ervaring van twee experts op dit gebied. Dit betekent dat de norm nog steeds niet alle betrokken marktpartijen heeft bereikt, zo luidt hun gezamenlijke conclusie. Maar hij is toch echt verplicht, straks meer dan ooit.

De nieuwe NEN 1010 van afgelopen jaar verwijst namelijk ook naar NEN-EN-IEC 61439. En die wordt naar verwachting per 1 januari aangewezen bij het Bouwbesluit. Daarmee is deze norm voor schakel- en verdeelinrichtingen niet alleen vanuit Europese regelgeving, maar ook bij Nederlandse wetgeving verplicht.

Zeker de grotere opdrachtgevers leggen naast NEN 1010 ook NEN-EN-IEC 61439 vast in hun overeenkomsten. Hun juridische verantwoordelijkheid voor de veiligheid van werknemers en andere aanwezigen in gebouwen en bedrijven wordt namelijk alleen maar groter. Maar als elektrotechnische engineers en installateurs dat deel van de overeenkomst niet goed nakomen, staan zij juridisch niet sterk wanneer er iets mis gaat met zo’n verdeelinrichting.

En dat dit ook werkelijk gebeurt, signaleert Roel Ritsma regelmatig bij inspecties in de praktijk. Hij is directeur en elektrotechnisch specialist bij de Entheq Technology Group in Oldenzaal. Naast dit werk is hij voorzitter van de normcommissie die verantwoordelijk is voor NEN-EN-IEC 61439, en tevens docent bij NEN.

Training NEN-EN-IEC 61439

Wie nog niet voldoende kennis heeft van de nieuwe norm kan nu al de 1-daagse training ‘Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’ volgen, en als vervolg daarop ‘Verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’. Met name die verificatie is van belang voor inspecteurs. Begin volgend jaar gaat vervolgens de meer specifieke training ‘Inspectie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’ van start.

Aanmelding voor training Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439

Aanmelding voor de Themadag NEN-EN-IEC 61439: www.rittal.nl/opleidingen

Lees meer over dit alles in Mag1010, het elektrotechnisch vaktijdschrift van NEN.
Vraag een gratis proefnummer aan

Eerder door u bekeken