'Training vergroot kennis en inzicht goed uitvoerbare PV-installaties'

14-04-2019 De Elektriciteitswet 2016 biedt consumenten die op het Surinaamse elektriciteitsnet zijn aangesloten de mogelijkheid om voor eigengebruik Elektrische energie op te wekken. Echter is het alleen toegestaan om gebruik te maken van hernieuwbare energie bronnen. De meest voor de hand liggend is zonne-energie.

Aan het woord is Walter Brei, hoofd Connection Control & Application van EBS. Een groep van ongeveer 50 mensen volgde de driedaagse op maat training ‘Photovoltaic low voltage engineer: NEN 1010:2015 – ontwerp, installatie en inspectie van PV-systemen’. PV staat voor photo voltaic. Een photovoltaïsch systeem wekt stroom op doordat licht op photovoltaïsch materiaal valt, zoals zonnecellen.

Open training

EBS organiseerde de training samen met NEN, in eerste instantie voor EBS personeel en erkende installateurs. Maar EBS stelde de training ook open voor andere geïnteresseerde partijen. Onder de deelnemers bevonden zich ook stafleden en medewerkers van installatiebedrijven en een docent van de Anton de Kom Universiteit van Suriname van de studierichting Energieoverdracht.

Prettige samenwerking

In opdracht van de directie is Walter Brei opzoek gegaan naar een geschikte Partner. Walter kwam NEN via internet op het spoor. “Business Consultant Jolanda Klok nam contact op en bleef ons aanspreekpunt. Al snel bracht ze ons in contact met docent Pouw Jongbloed. HRM medewerkers, i.v.m. de logistieke zaken en ik hebben de training samen met NEN georganiseerd.” Walter is enthousiast over de samenwerking: “Het overleg met Jolanda en Pouw verliep prettig. Jolanda heeft het hele traject goed begeleid. Ze is echt iemand die zich aan haar afspraken houdt.”

Schakelen

De NEN-training is door Pouw Jongbloed verzorgd in Paramaribo aan de Saramaccastraat alwaar de trainingsruimte van de EBS is gevestigd. Walter: “Ik was onder de indruk van zijn manier van lesgeven en de kwaliteit van de lesstof. Ook werd Pouw nooit moe om vragen te beantwoorden. De universitair docent stelde vanuit zijn werkveld vragen; wij van EBS stelden kritische vragen over installatie en inspectie; en de installatiebedrijven weer om hun bedrijfskennis te vergroten. Pouw kan goed schakelen.”

Werken volgens de normen

In de NEN-training stond NEN1010:2015 centraal. Walter: “Werken met normen vindt EBS bijzonder belangrijk: veiligheid staat voorop, voor klanten en medewerkers. EBS houdt bij de technische beoordeling van het ontwerp en de wijze van aanleg van PV-systemen de eigen normen, NEN3140 en NEN1010:2015 aan. Die laatste wordt gebruik in de elektrotechnische installatiebranche. Deze norm bestaat uit veiligheidsbepalingen voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. NEN3140 gaat over veilig werken met elektrische voorwerpen op laagspanning.

Groeiende markt

Walter: “De Surinaamse markt vraagt om goede installateurs en instructeurs in dit veld. De komende tijd verwachten we veel aanvragen van particulieren voor hybride PV-installaties, dus zonnepanelen die ook gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet. Op termijn willen wij zelf bovengenoemde training verzorgen. Daarom heeft Pouw ook de vierdaagse cursus ‘Train de trainer’ verzorgd.

“Concreet hebben de trainingen de kennis en het inzicht van de cursisten flink vergroot”, zegt Walter. “Door de training kunnen wij nu zorgen voor goed uitvoerbare PV-installaties met het beste lange termijn rendement voor de klant. Ik zou iedere branchegenoot een training van de NEN aanraden.” EBS is inmiddels alweer bezig om twee volgende trainingen met NEN te organiseren.

Meer informatie

Heeft u ook interesse in deze training voor uw organisatie? U kunt de training PV-systemen: installatie en inspectie van zonnepanelen volgen als open rooster training. Zijn er meer dan vijf personen die de training willen volgen? Kies dan voor een bedrijfstraining. Neem voor meer informatie over een bedrijfstraining contact op met de klantenservice, telefoonnummer 015 - 2 690 328.

Eerder door u bekeken