UNETO-VNI: TNO onderzoekt brandgevaar zonnepanelen

22-11-2018 TNO gaat op korte termijn onderzoek doen naar de brandincidenten met zonnepanelen die afgelopen zomer plaatsvonden. UNETO-VNI wil op basis van de uitkomsten snel concrete maatregelen nemen, samen met de industrie. En benadrukt tegelijkertijd hoe ongelukken nú al kunnen worden voorkomen.

Net als Holland Solar, belangenbehartiger van de zonne-energiesector, heeft de brancheorganisatie aangedrongen op het onderzoek. ‘Het is voor consumenten én voor ons als branche belangrijk om vast te stellen wat de branden heeft veroorzaakt’, stelt UNETO-VNI in een persbericht. ‘Bij onze leden dringen wij er nogmaals op aan om de normen en regels te volgen voor het correct en veilig installeren van zonnepanelen.’ Overigens is niet bekend of leden van UNETO-VNI betrokken zijn geweest bij de installaties die brand hebben veroorzaakt.

Goed opgeleide installateurs
De belangstelling voor zonnepanelen is enorm. Dat heeft veel nieuwe aanbieders aangetrokken. Vakbekwame installateurs moeten de normen en eisen kennen die aan installaties voor zonne-energie worden gesteld, óók en vooral op het gebied van veiligheid. UNETO-VNI biedt daarom al langer een speciale opleiding aan voor het plaatsen en inspecteren van deze installaties. Bedrijven die hun medewerkers deze opleiding laten volgen, zijn gecertificeerd en te vinden op de website www.qbisnl.nl.

NEN 8025
Deze organisatie pleit ook al jaren voor een verplichte opleveringsinspectie en een verplichte ‘APK’ voor álle installaties in woningen, inclusief zonnepanelen. Samen met andere partijen is hiervoor bij NEN een nieuwe norm ontwikkeld: NEN 8025.

Die stelt installateurs in staat om efficiënt en eenduidig een periodieke kleuring van woninginstallaties uit te voeren. Proeven met zo’n woning-APK in Amsterdam en Utrecht lieten zien dat meer dan de helft van de installaties in de gecontroleerde woningen niet veilig waren. UNETO-VNI vindt daarom dat woningcorporaties en woningeigenaren de installaties in huis met regelmaat moeten laten controleren: ‘Zo kunnen we veel ongelukken voorkomen.’

Het complete artikel is te vinden in MAG1010 nummer 7. Bekijk de abonnement- en advertentie mogelijkheden

Erbij zijn?

Neem dan contact op met NEN Elektrische Installaties, (015) 2 690 191.

Norm

NEN 8025:2018 nl

Periodieke beoordeling van de veiligheid van technische installaties en technische voorzieningen in ...

NEN 8025 is van toepassing op het beoordelen van de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen en op erven of in bijgebouwen van woningen

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken