Ultrasone trilling laadt mobieltje op afstand op

13-08-2014 Een Amerikaans technologiebedrijf heeft een manier gevonden om mobiele apparaten draadloos op te laden via ultrasone trillingen.

De technologie van het bedrijf uBeam zet elektriciteit om in geluid. Het geluid wordt via ultrasone trillingen door de lucht gestuurd. Een ontvanger zet die trillingen weer om in elektriciteit, zo schrijft The New York Times. Als de ontvanger zou worden ingebouwd in bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet,


dan zou het mogelijk moeten zijn om je vrij te bewegen in een ruimte of kamer terwijl het mobiele apparaat oplaadt.

‘Opladen wordt zo een wifi-achtige ervaring’, zegt Meredith Perry, de 25-jarige oprichtster van uBeam. Manieren om draadloos op te laden zijn er nu ook al wel, maar in alle gevallen moet het mobiele apparaat contact maken met de (draadloze) oplader, of bij de oplader in de buurt zijn. Met de nieuwe techniek is er meer bewegingsvrijheid.

De techniek lijkt op het eerste gezicht veelbelovend. De oplader van uBeam is maar 5 milimeter dik en kan dus op veel plekken makkelijk geplaatst worden. The New York Times fantaseert al over behang of een kunstobject waarin opladers verwerkt zijn. Mobiele apparaten kunnen dan zo’n beetje altijd en overal stroom krijgen. Kabels worden overbodig.

Daardoor zouden de apparaten mogelijk in de toekomst toekunnen met veel kleinere batterijen. En dat zou weer significante veranderingen in ontwerp en design van onze gadgets in de hand kunnen werken. Ter vergelijk: batterijen hebben de afgelopen jaren maar mondjesmaat veranderingen ondergaan.

Toch zijn er wel degelijk ook beperkingen. Ultrasone trillingen komen bijvoorbeeld niet door muren heen. Zou je de luxe willen hebben om overal in huis op deze manier draadloos te kunnen opladen, dan moet in iedere ruimte een aparte oplader geplaatst worden.

In eerste instantie wil uBeam op basis van het huidige werkende prototype twee versies maken voor de consumentenmarkt. Er komt binnen twee jaar een oplader voor kleinere ruimtes zoals een huiskamer of kantoor. En er komt een versie voor grotere openbare ruimtes zoals een hal van een vliegveld.

Eerder door u bekeken