Vakbekwaam Persoon worden? Training is vereist

04-07-2019 Werken aan machines en schakelkasten die onder spanning staan is risicovol. Je eigen veiligheid moet maximaal gewaarborgd zijn. Dat eisen ook steeds vaker de klanten van installateurs. Als je de training NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP) volgt, zit je in één klap goed.

Er zijn twee belangrijke redenen om de training NEN 3140: Vakbekwaam Persoon te volgen. Voor elektrotechnici (in de industrie) en installateurs is deze cursus bedoeld om hun veiligheid te verhogen. Ze werken dan meteen volgens de norm NEN 3140 en houden zich netjes aan de Arbowet. Bovendien willen steeds meer klanten dat installateurs werken met monteurs die aangewezen zijn als Vakbekwaam Persoon (VP).

Training is vereist

Je moet gevaren en risico’s kunnen inschatten bij elektrotechnische werkzaamheden. Ook is het belangrijk dat je elektrotechnische handelingen op een veilige manier kunt uitvoeren. Om aan deze kwaliteitseisen te voldoen, is een erkende training NEN 3140: Vakbekwaam Persoon vereist.

Inhoud

e training leert je op hoofdlijnen wat de Arbowet vraagt en wat het Arbobesluit aangeeft. Verder word je inhoudelijk bekend met de norm NEN 3140. Je leert risico’s en gevaren herkennen (waaronder aanrakingsgevaar en de vlamboog) en je leert in de cursus wat de positie is van de Vakbekwaam Persoon ten opzichte van andere aanwijzingsniveaus binnen een organisatie. Tot slot leer je hoe je veilig werkt aan een installatie. Wat moet je wel en niet doen? Wanneer moet je persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken? Dat wordt duidelijk aan de hand van praktijkoefeningen.

Risico’s herkennen

Een essentieel deel van de training gaat over het herkennen en omgaan met risico’s. Aanrakingsgevaar en de vlamboog zijn daarvan bekende voorbeelden. Hoe ga je daarmee om? Hoe voorkom je een vlamboog? In de video vertelt docent Rob Kaspers je er veel meer over.

Meer informatie en inschrijven

Wil je ook zo veilig mogelijk werken en de marktpositie van je bedrijf verbeteren? Schrijf je dan in: training NEN 3140: Vakbekwaam Persoon.

Norm

NEN 3140+A2:2018 nl

Bedrijfsvoering van elektrische installaties - Laagspanning

NEN 3140+A2:2018 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. Deze norm is van toepassing op elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen met een nominale spanning van ten hoogst...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken