Veiligheid bij elektrische energie-opslagsystemen

23-01-2018 De laatste jaren groeit het gebruik van elektrische energie-opslagsystemen. Het is van groot belang dat deze opslagsystemen veilig zijn. Met de publicatie van de Technical Specification, IEC TS 62933-5-1 ‘Safety considerations for grid-integrated Electrical Energy Storage (EES) systems – General specification’, is een nieuwe stap gezet in het veilig maken van EES-systemen.

Naast elektrische en mechanische gevaren worden ook chemische gevaren en een onveilige werkomgeving besproken. De TS behandelt vervolgens de risicoanalyse en de mogelijkheden deze risico’s te verkleinen. In de bijlage worden de risico’s van specifieke opslagsystemen besproken, zoals voor een elektromechanisch vliegwiel of voor herlaadbare batterijen.

De TS is door NEN overgenomen als NVN-IEC/TS 62933-5-1. Door te klikken op de link kunt u de eerste pagina’s van deze TS inzien en de norm ook bestellen.

IEC TS 62933-5-1 is gemaakt door de IEC Technische Commissie ‘Electrical Energy Storage (EES) Systems’. Deze commissie heeft ook documenten gepubliceerd over milieuaspecten van en test methodes voor elektrische energie-opslagsystemen. Drie van deze IEC-publicaties staan op het punt te worden overgenomen als Europese norm. Op dit moment wordt gewerkt aan drie documenten waaronder één over de veiligheidsoverwegingen specifiek voor batterijen.

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

De NEN-commissie NEC 120 ‘Electrical Energy Storage (EES) Systems’ volgt en werk mee aan deze normen. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van Alfen, Alliander, DNV GL en ICL-IP.
Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Jan Rietveld, consultant Electricity Supply & Electrical Instruments, telefoon 015 2 690 198 of e-mail ev@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Rietveld, Consultant Electricity Supply & Electrical Instruments.

ev@nen.nl

015 2 690 198