Verplichting NEN 8012 half jaar uitgesteld

01-02-2016 De verplichte CE-markering op elektrotechnische kabels over hun gedrag bij brand is door de EU met een half jaar uitgesteld. Toepassing van de Nederlandse norm NEN 8012 voor de selectie van het juiste type bekabeling in specifieke typen gebouwen en gebruiksruimten daarin wordt hierdoor ook pas over een half jaar verplicht.

Maar om er aan te wennen mag de nieuwe NEN 8012 nu al worden toegepast. Bovendien, die nieuwe NEN 1010 die NEN het afgelopen jaar publiceerde verwijst ook al naar deze norm.Rol installateurs

Elektrotechnische adviseurs en installateurs gaan een nog grotere rol spelen bij de veiligheid in de gebouwde omgeving. Aan de hand van deze NEN 8012 kan de elektrotechnicus nu bepalen wat de voorgeschreven brandveiligheidsklasse is van de bekabeling in gebouwen en specifieke gebruiksruimten daarin.

Die klasse wordt aangegeven in de nieuwe Europese CE-markering op kabels en is afhankelijk van het soort gebruik van gebouwen en ruimtes. Om daaraan te wennen mag dit al sinds 1 december van het afgelopen jaar. In december vorig jaar zou het ook werkelijk verplicht worden. Maar dat wordt nu dus halverwege dit jaar, omdat nog niet alle kabelfabrikanten de CE-markering op hun producten voor elkaar hebben.

De in ons land bekende fabrikanten van kabelproducten hebben al een langere voorbereidingsperiode achter de rug en waren hier het afgelopen jaar al helemaal klaar voor.


Wees voorbereid en schaf deze norm alvast aan!

Eerder door u bekeken