Verwacht: NPR 5310-blad 63 stekerbare installatie

13-05-2013 Een fenomeen dat snel aan populariteit wint in de elektrotechniek is de prefab modulaire, stekerbare en flexibele installatie. Kost wat meer, maar door de snelle installatiemethodiek en lage faalkosten is de meerprijs van zo’n installatie binnen korte tijd terug te verdienen.

Bovendien is zo’n stekerbare en flexibele installatie later snel en zonder hak- en breekwerk te onderhouden, repareren, wijzigen en uit te breiden. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. De combinatie van connectoren van verschillende leveranciers die allebei afzonderlijk volledig aan alle productnormen voldoen, kan toch gevaar opleveren. Dit legt uiteindelijk een deel van de verantwoordelijkheid bij de installateur zelf. Die dient zich hiervan bewust te zijn. Mede daarom verschijnt bij NEN nog voor de zomer een nieuw deel van de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5310 met de titel ‘Flexibel installeren’. Dat beschrijft hoe een stekerbare flexibele installatie kan worden aangelegd binnen de eisen van NEN 1010.

Dit NPR-deel 63 kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van de
NEN 1010-interpretatiecommissie en in samenwerking met de fabrikanten ABB, Hager, Isolectra (Wieland) en Wago, leveranciers van stekerbaar elektrotechnisch materiaal. De stekerbare installatie maakt in ons land een snelle opmars door. Met het nieuwe NPR-blad 63 ‘Flexibel installeren’ heeft de adviseur en installateur in ieder geval een instrument in handen om aantoonbaar aan de eisen in NEN 1010 te voldoen.

Integraal online

Met het nieuwe blad 63 sluit de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5310 weer helemaal aan bij de elektrotechnische veiligheidseisen in de bij het Bouwbesluit aangewezen delen van de NEN 1010. Bovendien is deze norm nu samen met de NPR 5310 beschikbaar als één integraal onlinepakket onder de noemer NEN 1010-plus. Dat maakt het voldoen aan de wettelijk vereiste elektrotechnische veiligheid in ons land een stuk gemakkelijker.

Op grond van hun licentie kunnen ontwerpers, installateurs en hun opdrachtgevers overal en altijd online digitaal werken met de laatste versie van de norm NEN 1010 en de NPR 5310. Ook collega’s binnen het eigen bedrijf kunnen de norm gecombineerd met de praktijkrichtlijn online raadplegen. Ook kunnen licentiehouders altijd direct gebruik maken van wijzigingen en aanvullingen in de norm en de praktijkrichtlijn. En dus ook van het nieuwe werkblad.

NPR-blad 63 wordt naar verwachting begin juni gepubliceerd als geconsolideerde
NPR 5310.

NEN 1010 en NPR 5310 samen online

Wilt u direct na publicatie beschikken over de het nieuwe blad 63, neem dan een abonnement op NEN 1010-plus. Lees meer op www.nen.nl/nen1010-plus

Eerder door u bekeken